Odgovor iz Srbije Sintiji Nikson koji definiše kako je biti muško

Muškarci
Šta znači biti "pravi muškarac"?; Foto: Profimedia.rs

Odgovor jednog muškarca iz Srbije na video "Be a Lady They Said" podstakao je diskusiju na društvenim mrežama i skrenuo pažnju na činjenicu da se i muškarci često suočavaju sa očekivanjima, i to sve kroz onu čuvenu "budi muško".

Od kako je Sintija Nikson u planetarno popularnom videu „Be a Lady They Said“ iskreno objasnila sa kakvim se sve očekivanjima susreću žene, na internetu je isplivao veliki broj odgovora – mahom od muškaraca, koji su pokušali čitavu priču da okrenu na to kako je Sintijin video zapravo napad na njih, i kako je sve to feminističko umišljanje. U moru takvih odgovora muškaraca, izdvojio se jedan koji ne napada žene, već na najbolji način pokazuje da se i muškarci susreću s pritiscima društva. Korisnik Twittera sa korisničkim imenom @uvek_bela_vrana podelio je svoju verziju ovog teksta, u kojem objašnjava šta znači „biti muško“.

„Budi muško. Budi snažan. Budi nežan. Budi sirovina. Ne budi sirovina. Budi čvrst. Ne budi pi*ka. Budi pi*ka. Pokaži emocije. Ne toliko emocija. Budi muško. Ponesi sve stvari. Ne nosi ranac. Budi muško. Prati modu. Ne prati modu. Budi muško.

Budi zgodan. Budi pametan. Budi situiran. Budi džentlmen. Budi muško. Preuzmi inicijativu. Ne toliko inicijative. Budi muško. Nosi rolku. Ne nosi rolku. Nosi kišobran. Ne nosi kišobran. Imaj skup sat. Ne bacaj pare na satove. Budi muško.

Budi društven. Budi dostupan. Ne budi ženskaroš. Daj komplimente. Ne daj baš njoj komplimente. Voli mamu. Ne voli mamu. Budi porodičan tip. Budi muško. Budi povučen. Je*i me na vašaru pred svima. Imaj velilki ku*ac. Ne toliko veliki ku*ac. Nemaj ku*ac. Budi muško.

Imaj drugare. Ne takve drugare. Imaj hobije. Gledanje sporta nije hobi. Voli pivo. Voli vinjak. Voli vino. Ne budi alkos. Budi muško. Ne gledaj pornjavu. Gledaj 50 nijansi sive sa mnom. Budi Mr. Gray. Kako si tako dobar Mr. Gray? Nisi dovoljno dobar Mr. Gray. Budi muško.

Kuvaj. Budi uredan. Sređuj stan. Očisti kupatilo. Ne budi papuča. Budi muško. Imaj manire. Nabodi svakog ko me pogleda pohotno. Budi muško. Imaj pločice. Imaj stomak. Ne toliki stomak. Imaj bradu. Nemaj bradu. Putuj. Čitaj. Budi muško. Ne budi muško. BUDI. MUŠKO.

Legenda kaže da je jedan brat našao balans u svemu gorenavedenom, a ona rekla NEMA ONO NEŠTO

Odgovor, koji je na Twitteru postao jako popularan, pokazuje da se i od muškaraca očekuje da ispune nerealna očekivanja društva, da bi bili „pravi muškarci“. Ali, kako je Marina Hughson lepo primetila u svojoj knjizi „Muškarci u Srbiji“, koju je izdao Institut za kriminološka i sociološka istraživanja, postoji bitna razlika, koju ne smemo da zaboravimo:

„Kao feministkinja, i žene i muškarce smatram podjednako izložene rodnom uslovljavanju, ali ne i podjednako odgovornima za obnavljanje matrica koje formiraju nejednakost moći i patrijarhalne privilegije. Žene i muškarci, ni individulano, ni grupno, najčešće nemaju ista polazišta“, navodi ona u monografiji.