Zašto Francuzi retko izgovaraju reči „volim te“

Foto: Capitole Films / AFP / Profimedia

Bez obzira koliko su zaljubljeni jedno u drugo - parovi u Francuskoj vrlo retko koriste reči "volim te". Autorka iz Kanade Lili Hajse za BBC Travel piše o posebnim običajima stanovnika Francuske - zemlje u kojoj se ljubav ne pokazuje rečima, nego isključivo delima.

Autorka knjige „Je T’aime, Me Neither“ Lili Hajse u knjizi govori o tome kako ju je bivši dečko (Francuz) napustio kazavši: „Više te ne volim“, prenosi Klix.

Pišući o raskidu, postavila je kratko i jasno pitanje – Kako je moguće da ju je ostavio govoreći da je ne voli, a nikad ranije joj nije rekao „Volim te“?

„Francuzi ne govore volim te jer nemaju reči kojima bi izrazili duboke emocije koje osećaju jedni prema drugima. Postoji termin ‘aimer’, što znači ‘sviđati se’ ili ‘ voleti’. Ali, Francuzi ovu reč koriste kako bi rekli da im se sviđa određeni sport, hrana ili miris. Nikada ne biraju ove reči kada žele izraziti ljubav partneru, članu porodice ili prijatelju“, kaže Hajse.

Umesto da govore o svojim osećanjima, Francuzi biraju da ih pokazuju elima. Ljubav dele kroz komplimente, poklone, pružanje pomoći i podrške.

„To ne važi samo za ljubavne odnose. Na primer, roditelji će vrlo retko reći svom detetu da ga vole, ali će mu svaki dan tepati i zvati ga posebnim nadimcima. U posebnim pozdravima, nadimcima, zagrljajima i poljupcima se krije ljubav. Upravo u tim intimnim ritualima leži mnogo više ljubavi nego u rečima ‘volim te’. Zbog toga su Francuzima dela mnogo važnija od reči“, piše francuska spisateljica Mari Huzel.

Horoskop i flert
Foto: Shutterstock

Autorke govore kako u ovoj zemlji poljupci i zagrljaji menjaju reči „Volim te“ u gotovo svim odnosima. Kada ne mogu poljubiti svoje najbliže, Francuzi pišu ili izgovaraju reči „je t’embrasse’ (Ljubim te) te ponekad završavaju poruke rečju „bises“ (poljupci).

Iako poslednjih godinu dana moraju održavati fizičku distancu zbog pandemije koronavirusa, Francuzi su kao alternativu uveli pozdrav rukama, laktovima i nogama.

Međutim, prema pisanju BBC-ja, s normalizacijom epidemiološke situacije polako se vraćaju i normalni pozdravi – sve više Francuza se ponovo ljubi i grli na ulici te su veoma srećni što ponovo mogu ostvariti fizički kontakt jedni s drugima.

Jer, u zemlji u kojoj se „ljubav ne govori“, svi jedva čekaju priliku da je pokažu.

***

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram