Za ovaj potez svi misle da je najbolja predigra, ali zapravo potpuno smanjuje želju za seksom

Foto: Schutterstock

Kada se pomene libido, malo ko bi pretpostavio da ove iznenađujuće stvari smanjuju želju za seksom.

Madda će mnogi u slučaju niskog libida posegnuti za bočicom lekova, stručnjaci tvrde da rešenje tog problema može biti i znatno jednostavnije. Za jačanje libida i povratak seksualne želje dovoljno je promeniti prehrambene i ostale svakodnevne navike, a prvi rezultati će se brzo pokazati, piše Romper.

Beli hleb

Konzumiranje većih količina belog kruha i drugih prerađenih ugljenih hidrata potkopava seksualnu želju i snižava nivo libida.

„Namirnice poput belog hleba brže oslobađaju šećer nego namirnice koje sadrže celovite žitarice, a veći nivo šećera povezan je s bržim padom energije, stoga nećete imati potrebnu energiju za seks“, tvrdi Helen Bond iz British Dietetic Associationa.

Osim na energiju, veći nivo šećera deluje na nakupljanje viška masnog tkiva i povećanje količine estrogena, uzrokujući manjak testosterona koji ima važnu ulogu u libidu kako muškaraca, tako i žena.

„Ukoliko ste gojazni, nećete se osećati privlačno, pa će automatski i želja za seksom biti manja“, tvrdi ginekolog Piter Bouen-Simpkins.

Nedostatak gvožđa

Doktorka Rada Mogil tvrdi da velik broj žena ne unosi dovoljne količine gvožđa, što vremenom uzrokuje njegov hronični nedostatak.

„Niak nivo gvožđa smanjuje kvalitet krvi i nivo energije, uzrokujući osećaj iscrpljenosti. A iscrpljenost baš i nije stanje u kom biste poželeli da imate odnos“, tvrdi doktorka Mogil.

Jedan od najboljih izvora gvožđa je crveno meso koje podstiče otpuštanje amino-kiselina iz mozga, uzrokujući dobro raspoloženje. Osim gvožđa, crveno meso je bogato vitaminom B koji pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju potrebnu celom organizmu. Pored vitamina B i gvožđa, u mesu se nalazi i cink koji podiže nivo testosterona potrebnog za jačanje seksualne želje i kod muškaraca i žena, piše Večernji.hr.

Prenaglo gubljenje kilograma

Mnoge žene neprestano nastoje da smršaju da bi bile što privlačnije i atraktivnije, ali prenaglo gubljenje viška kilograma može sniziti libido i ubiti želju za seksom. Doktorka Sara Bruer tvrdi da mršavljenje, osim na želju za seksom, može nepogodno uticati na mogućnost začeća.

„Ukoliko naglo izgubite 10 odsto svoje trenutne težine, vaš organizam dobija znak upozorenja i smatra da je izgladneo. Zatim opada libido i želja za seksom, kao i mogućnost uživanja u seksu“, tvrdi doktorka.

Foto: Dash / Alamy / Alamy / Profimedia

Romantičan izlazak na večeru

Mnogi parovi smatraju da će odlazak na večeru uz sveće podstaći divlju želju za seksom u spavaćoj sobi, ali često se događa upravo suprotan efekt. Naime, obrok od tri jela umara organizam i oduzima mu potrebnu energiju.

„Dva sata nakon obroka telo je usredsređeno na varenje hrane, pa se osećamo pospano i umorno. Hrana bogata ugljenim hidratima koja se često služi u restoranima uzrokuje nedostatak energije, pa se organizam teško može dovesti u raspoloženje za seks. Stoga se preporučuje prvo seks, a tek onda odlazak na večeru“, tvrdi Helen Bond.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram