Vežbe za muškarce i žene koje vode do korgazma

Fitnes i ishrana 28. mar 202116:49 > 16:56
joga
Foto: Viktor Allin / Alamy / Alamy / Profimedia

"Men's Health" je 2006. godine objavio priču o muškarcu koji je doživljavao orgazam svaki put kada bi radio viseće podizanje nogu. Ubrzo potom, redakciji magazina javio se i veliki broj žena koje su doživele seksualni vrhunac tokom vežbanja. Ovaj fenomen je nazvan korgazam

Korgazam je orgazam koji doživljavate dok radite određene fizičke vežbe. Pri tome, nekad nije potrebno nikakvo trenje u genitalnoj regiji niti razmišljanje o seksu – do orgazma dolazi isključivo zbog forsiranja mišića abdomena.

Ovo može zvučati neobično, ali naučnici su prepoznali ovu pojavu još pedesetih godina prošlog veka. I u medicinskoj literaturi, „coregazam“ je definisan kao seksualno zadovoljstvo izazvano vežbanjem, piše Healthline.

Naučnici nisu baš sigurni zašto se događaju korgazmi, ali Debi Herbenik, autorka studije na tu temu objavljene u časopisu Sexual and Relationship Therapy,  došla je do toga da je čak 10 odsto ljudi, bez obzira na pol, doživelo orgazam za vreme vežbanja. Herbenk je ukazala na to da su se mnogi od ovih orgazama dogodili kada su se u toku treninga koristili trbušni mišići, dok je lako objasniti ih vežbama koje uključuju trenje (trljanje genitalne regije o deo opreme).

Pročitajte još:

Korgazmi su češći kod žena, više od polovine ispitanica u tom istraživanju je priznalo da doživljava orgazam u toku treninga ili da im vežbanje izaziva seksualno zadovoljstvo. „Interesantno je i da je većina žena priznalo da one čak nisu ni maštale o seksu dok su se znojile u teretani“, otkrila je Herbernik. 

Ipak, korgazam žene opisuju kao „osećaj sličan vaginalnom orgazmu, mada možda ne toliko intenzivan“. Kao vežbe koje vode u tom pravcu navode se bočni trbušnjaci, podizanje kolena, čučnjevi, varijacije daske, kao i neke joga poze.

Za muškarce korgazam može biti povezan sa stimulacijom prostate, a pominju se vežbe poput zgibova, podizanja tegova i penjanja uz konopac.

Stručnjaci kažu da nemaju svi sposobnost postizanja ovakvog orgazma, a ako želite da pokušate, potrebno je da date sve od sebe tokom vežbanja, jer je mogućnost doživljavanja korgazma veća kod intezivnih treninga.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram