Vagina: Žensko uputstvo za upotrebu u osam koraka

Foto: Shutterstock

Sve što niste znale, a niste imale koga da pitate.

Čini se da ovih dana svi pričaju o zdravlju vagine i intimne zone, od poznatih ličnosti i trač kolumnista do pisaca i svih ostalih. Postaje sve teže proučiti šta treba i ne treba raditi kada je reč o higijeni vagine.

„Kao seksualna edukatorka, jedna stvar koju volim je jezik. Iznenadili biste se koliko ljudi – bilo kog pola – koristi izraze „vulva“ i „vagina“ naizmenično“, kaže kaže Kristen Šulc.

To su dve veoma različite stvari i isplati se znati razliku.

Šta je vagina?

Vagina je takođe poznata kao onaj kanal kroz koji se rađaju deca. Vagina se povezuje sa grlićem materice i, preko toga, matericom.

Jajnici, koji se nalaze sa obe strane materice, oslobađaju jajne ćelije. Ove jajne ćelije putuju niz jajovode do materice, gde se, prilikom začeća, susreću sa spermom radi oplodnje i implantiraju duž zida materice.

Kada se oplodnja ne dogodi, dolazi do menstruacije. Dok se jaje ne oslobodi, materica stvara dodatnu sluznicu kako bi obezbedila najgostoljubivije okruženje za oplođeno jaje. Međutim, kada jaje nije oplođeno, ova obloga mora negde da ode. Tako izlazi iz tela tokom menstruacije sve dok menopauza ili nastupi neki od faktora koji utiču na menstruaciju.

Šta je vulva?

Vulva je spoljašnji deo ženskih genitalija – deo koji možete videti. Sastoji se od pubisa, klitorisa, uretre, velikih i malih usana.

Velike usne su spoljašnji nabor genitalija, dok su male usne unutrašnji nabor. Ovi delovi pomažu u zaštiti klitorisa, koji je izuzetno osetljiv – čak i više od glave penisa. I kao glava penisa, klitoris može biti glavni centar zadovoljstva! U stvari, mnogim ljudima sa vaginama je potrebna stimulacija klitorisa da bi doživeli orgazam.

Sada kada smo ponovili gradivo iz anatomije, hajde da se pobrinemo o zdravlju vagine.

Evo osam stvari koje treba imati na umu.

Bez ispiranja i teških preparata za održavanje higijene

Možda uživate u mirisu svežine kada to radite, ali ispiranje gelovima i neprilagođenim sapunima je zapravo štetno za zdravlje vagine. Pa kako onda da je održavate čistom?

Srećom, vagine su neverovatni organi. Ne samo da pomažu da se život donese na ovaj svet (kao da to nije dovoljno), već takođe odlično obavljaju svoj posao održavajući se čistim. One to rade tako što same balansiraju zdrave bakterije i pH nivoe. Nije im potrebno dodatno ispiranje gelovima za tuširanje.

Ispiranje zapravo eliminiše neke od tih zdravih bakterija, koje menjaju pH i čini vas podložnijim infekcijama.

Zadržite te dlake

U redu je da malo podšišate ili uklonite dlake duž linije kupaćeg kostima. Niko ne kaže da treba da budete zarasle — iako bi trebalo da intimnu frizuru furate kako god želite! — ali molimo vas, zadržite stidne dlake.

Stidne dlake služe za mnoge svrhe. Štite vaš donji deo od dodatnih bakterija, a takođe eliminiše probleme vezane za trenje i znojenje. Manje uklanjanja dlaka takođe znači manje svraba kako dlake ponovo rastu, manje posekotina i ogrebotina i manje uraslih dlaka.

Proveravajte sastojke lubrikanata koje koristite

Korišćenje lubrikanata je neverovatno. Može podići seks na viši nivo za sve koji u njemu učestvuju. Ipak, postoje neki sastojci koji nisu baš zdravi za vaše telo.

Glicerin je, na primer, povezan sa šećerom. Iako odlično radi na održavanju lubrikanta vlažnim, takođe može doprineti rastu bakterija u vagini. Naftni proizvodi su takođe zabranjeni jer mogu da unište prirodni pH nivo vagine. Ostale stvari koje biste možda želeli da izbegnete uključuju:

parabene

mirise
ukuse
neprirodna ulja
boje

Koristite seks igračke koje su bezbedne za vaše telo

Da li ste se nekada pitali kako neke igračke uopšte funkcionišu?

Igračke napravljene od određenih materijala su, generalno govoreći, bezbedne, a ti materijali uključuju

drvo
silikon

nerđajući čelik
staklo
keramiku
kamen

vrsta plastike koja se zove ABS

Međutim, to moraju biti čisti i medicinski materijali, a nikako mešavine.

Generalno, trebalo bi da izbegnete kupovinu seks igračaka na internetu. Teško je otkriti od čega su ove igračke napravljene i osigurati da nisu ranije korišćene.

Praktikujte bezbedan seks

Jedna od najboljih i najlakših stvari koje možete učiniti za zdravlje vagine je praktikovanje bezbednog seksa. Evo nekoliko saveta kako da ostanete bezbedni:

Koristite zaštitu, korišćenje kondoma nije raketna fizika i vi to dobro znate, tako da bi trebalo da počnete da praktikujete ovo.

Redovno se testirajte na polno prenosive bolesti – trebalo bi se testirati posle svakog nezaštićenog seksa.

Vodite računa o redosledu svojih seksualnih činova. Igra od zadnjice do vagine može povećati verovatnoću da ćete dobiti neke infekcije, kao što su one bolne infekcije urinarnog trakta. Ako volite analni seks, pobrinite se da to uradite posle vaginalnog seksa, a nikako pre.

Obavezno proverite sastojke kondoma. Postoji tona brendova koji se prave sa spermicidima. Spermicidi nisu veoma zdravi za vaginu jer mogu da ubiju i dobre bakterije koje se nalaze unutra.

Piškite nakon seksa. Verovali ili ne, uriniranje odmah nakon seksa može da vam pomogne u sprečavanju nekih od urinarnih infekcija

Nosite veš koji diše

Prozračna odeća i tkanine čine vaginu srećnom. Pamučno donje rublje je odlično. Ima svojstva upijanja vlage kako bi ograničilo količinu vlage koja može podstaći rast bakterija. Brza promena mokre odeće takođe može pomoći u smanjenju problema. Bez obzira na vrstu donjeg veša koji volite, samo ga menjajte svakodnevno.

Spavajte goli

Bez šale, spavanje bez gaća i odeće može biti zdravo za vašu vaginu. Bez obzira na to koji donji veš nosite tokom dana, vreme provedeno bez njega tokom noći može pomoći vašoj vagini da diše.

Prednosti se tu ne zaustavljaju. Neka istraživanja sugerišu da niže temperature mogu biti odlične za vaše zdravlje. Ako vam treba jednostavan način da se ohladite? Skinite se goli.

Osim toga, kada ste goli, možda ćete biti iznenađeni koliko to može biti neverovatno oslobađajuće i osnažujuće, piše Healthline.

***

Bonus video: Tata na porođaju u GAK Zemun

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram