Misterija ljubavnog i bračnog života Kim Džong Una

Kim i Ri; Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

Lider Severne Koreje Kim Džong Un nalazi se u smrtnoj opasnosti nakon operacije na srcu, vest je koja je obišla planetu. I dok se nagađa ko bi mogao da ga nasledi ukoliko se stvari zakomplikuju, sve to iz prikrajka proživljava njegova misteriozna supruga.

Izbrisao njenu prošlost

Čovek koji je zabranio venčanja i sahrane, ubio sopstvenog brata i teču, uredio državu bez elementarnih ljudskih prava gde je sve podređeno njemu,  teško da može biti dobar suprug. Međutim, njegova žena je sasvim druga priča, barem prema ono malo detalja za koje Kim dopusti da se plasiraju u javnost. Drugarica Ri Sol Ju navodno je rođena između 1985. i 1989, mada niko ne zna tačno kad. Pretpostavlja se ni da joj zvanično ime nije pravo, već pseudonim.

Njena porodica deo je severnokorejske političke elite, a brojni izvori tvrde kako je ona celog života odgajana da bude Kimova supruga, kao i uostalom brojne devojke koje su bile prihvatljivog uzrasta. Ri je završila srednju školu u Pjongjangu, pa studirala muziku u Kini, što nije ništa neobično budući da je poznato da je Kim velik obožavatelj plesa i pesme, a u ženama vidi nekog „čija je dužnost da ga zabavlja „. Ri je navodno neko vreme bila deo jednog orkestra i imala nekoliko javnih nastupa. Severnokorejske vlasti i policija uništile su potom sva dokumenta iz tog doba njenog života jer nikako nije primereno da se zna da je ona pevala drugima. Osim toga, ona je bila i aktivna navijačica, takmičila se na Azijskom atletskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

Sa predsednikom Južne Koreje; Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Nimalo romantike nije bilo u upoznavanju Kima i Ri. Jednostavno, njegov otac, predosećajući da je lošeg zdravlja pre moždanog udara, dogovorio je Kimov brak 2008, što se i desilo godinu kasnije.

Na njoj trenira disciplinu

I dok se ponekad pojavljuje na raznim društvenim marševima i manifestacijama sa svojim suprugom, zabeleženi su dugi periodi – od čak godinu do dve, kad Ri Sol Ju uopšte nije bilo moguće videti. Spekulisalo se tada da je Kim možda naložio njeno ubistvo, ali manje drastične teorije kažu da joj Kim zabranjuje izlaske kao trening discipline.

Pročitajte još:

Pretpostavlja se da par ima dvoje dece – jedno rođeno 2010, a drugo 2012, što se poklapa s njenim dugotrajnim nestankom iz javnosti. U to vreme u poseti Severnoj Koreji bio je kontroverzni košarkaš denis Rodman, kom se Kim divi i smatra ga prijateljem. Rodman je po povratku u SAD izjavio britanskom „Sanu“ da je vođa dobio ćerku, zdravu naslednicu.  Pojedini tvrde da je Kim Džong Un spreman da ide toliko daleko u svojim zamislima da je tražio da se njegovoj ženi ranije izazove porođaj kako bi se dete rodilo krajem 2012, kad se obeležava 100 godina rođenja Kim il Sunga, njegovog voljenog dede koji mu je idol. Dete se navodno zove Ju-ae.

Bivše nisu dobro prošle

Budući da voli muzičarke, ne čudi što je Kim u istom orkestru u kom je bila i Ri imao devojku pre nje. Ta žena, Hjon Song-Vol, navodno je bila njegova ljubavnica i pošto se venčao sa Ri. Ljubavna veza između njih dvoje trajala je 2007, međutim Hjon je sa 12 drugih poznatih muzičara izvedena pred streljački vod 2013, dok su njihove porodice bile primorane da sve gledaju. Nakon toga i oni su nestali bez traga.

Ugostili su prvog čoveka Kube i njegovu ženu; Foto: KCNA / UPI / Profimedia

Šuška se da je Hjon stradala ili po naredbi Kimove supruge ili jer je pornografski snimak orgija severnokorejske elite završio u Kini. O tome je u južnokorejskim medijima govorila plesačica koja je prebegla iz Severne Koreje.

Ri trpi iživljavanje

U Severnoj Koreji navodno postoji tzv. peta divizija koju čini najmanje 2.000 žena kojima je zadatak da zabavljaju partijske funkcionere i da s njima spavaju nakon toga. Takva praksa postoji još od Kim-Il-Sunga, koji je svoju ulogu oca nacije shvatio doslovno. On je navodno koristio usluge plesačica-prostitutki i začeo s njima veliki broj vanbračne dece, a tu praksu nastavio je i Kim Džong Un. Orgije se navodno organizuju i s devojčicama devicama od kojih su neke stare tek 13 godina. Po devojke u škole dolaze vojnici koji ih odvode i upozoravaju da ništa ne smeju reći porodici jer će ih u suprotnom pobitii. Devojke potom vode lekarima koji proveravaju da li su zaista nevine, a nakon toga one postaju deo tzv.jedinice za zadovoljstvo i na raspolaganju su državnoj i vojnoj eliti.

I pored takvog života, Ri bi trebalo da bude zadovoljna, smatraju neki. Naime, ona ima znatno značajniju ulogu nego prethodne prve dame Severne Koreje. Pre dve godine ona je pratila svog supruga na jednom banketu posle samita sa južnokorejskim predsednikom i njegovom ženom. Takođe, ona se redovno pojavljivala pored supruga kako su odnosi dve Koreje bivali sve bolji. Stoga su je severnokorejski mediji prozvali poštovanom prvom damom, što je veliki pomak u odnsou na prethodno prosto – „drugarica“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram