Svi su gledali u moje velike grudi još u osnovnoj školi – to nije bio kompliment

Foto: Frankie's Bikinis / Planet / Profimedia

Grudnjak sam počela da nosim sa osam godina.

Džes Dejvis je BBC voditeljka koja je u članku za Glamour ispričala kroz šta je sve prolazila odrastajući sa velikim grudima.

„Do jedanaeste godine, velike grudi su bile redovna pojava za mene, moje telo je divljalo kroz pubertet kao tinejdžerka koja se bori za mesto na koncertu. Prerasla sam grudnjake za tinejdžerke još pre nego što sam uopšte krenula u srednju školu.

U nedavnom intervjuu za „The Sun“, zvezda Euforije i Belog Lotusa Sidni Svini je podelila svoje iskustvo o tome kako „je imala grudi pre drugih devojaka, i osećala se izopštenom zbog toga.“

Intervju je izazvao neprijatan razgovor na mreži jer su stotine žena podelile slične priče o tome kako su bile seksualizovane kao deca jer su im se grudi rano razvile, što je bilo iskustvo koje mi je previše poznato.

Kao jedna od prvih devojčica u mojoj osnovnoj školi koja je nosila grudnjak, kada sam imala osam godina, sećam se dečaka iz 6. razreda koji su me saterali u ćošak i tražili da im pokažem grudnjak. Nevina i naivna podigla sam gornji deo da pokažem bretelu boje breskve ukrašenu likovima iz crtanih filmova i čula sam vrisak učiteljice dok nam je prilazila. Dečaci su pobegli smejući se, a učiteljica me je grdila što sam podigla gornji deo.

Šta sam pogrešno uradila? Imala sam osam godina. Časovi plivanja su postali nezgodna noćna mora zahvaljujući dečacima koji su me zadirkivali i smejali se mojim grudima kad god sam morala da plivam leđno.

Pročitajte više

Počela sam da izmišljam i da lažiram pisana opravdanja objašnjavajući zašto više neću dolaziti na časove plivanja. I danas jedva da umem da plivam i osećam se frustrirano što mi je ovo normalno iskustvo iz detinjstva oduzeto, jer je moje telo bilo objektivizovano dok sam još bila dete.

U društvu postoji opšti osećaj da vas velike grudi u mladosti čine popularnom, što je nešto što svaka devojka naizgled želi, zar ne? Pa, ne baš. Jer to što ste bili seksualno uznemiravani kao dete nije pažnja za kojom žude mlade devojke – bez obzira na to koliko će vas mizogini stavovi ubediti u suprotno.

Pročitajte više

Imati velike grudi u mladosti nije bajka kao što mnogi misle. Bila sam primorana da odrastem mnogo brže jer me društvo više nije posmatralo kao dete. Moje telo je bilo komentarisano i objektivizovano još dok sam nosila školsku uniformu. Bio sam meta za tinejdžere i predmet seksualnih želja odraslih muškaraca.

Naša seksualizacija počinje u detinjstvu i toliko je normalizovana da ulaskom u odraslo doba društvo bira da postiđuje žene zbog njihovih tela, umesto da okrivi počinioca.

***

Bonus video: Hana Selimović o golotinji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram