„Moramo da prestanemo da gledamo na gole grudi kao na sramotu“

Toples
Ilustracija, Foto: SMTK / The Photo One / Profimedia

Šta vi mislite o ženama koje su na plaži bez gornjeg dela?

Autorka ovog teksta piše o razlikama u percepciji ženskog tela u Engleskoj i Francuskoj, ali bilo nam je interesantno njeno viđenje sunčanja u toplesu jer nismo sigurni kako žene u Srbiji razmišljaju o ovoj temi. Da li ste više rasterećene Francuskinje ili rezervisane Engleskinje?

„Prošlog meseca, moj suprug Paskal i ja smo seli u naš auto i krenuli na jug Francuske, u jedan prelepi hotel“, piše Samanta Brik za Dailymail.co.uk.

„Posle kasnog popodnevnog dolaska, odlučila sam da uhvatim malo francuskog sunca dok još mogu.

Hotel je bio mali i svaka soba je imala privatnu terasu sa pogledom na more. Obukla sam bikini i smestila se na ležaljku, skinula sam gornji deo i nanela kremu za sunčanje svuda.

U roku od nekoliko minuta, počelo je neodobravanje. Dolazilo je sa balkona pored našeg, a kada sam otvorila oči, sa druge strane pregradnog paravana stajala je žena sa izrazom istinskog užasa na licu.

Vidite ovako, ja nisam egzibicionista i sigurno nisam pokušala da nateram nekoga da se oseća neprijatno. Naravno, odmah sam uzela gornji deo bikinija. Ispostavilo se da je ona bila jedna polovina prilično staloženog para – on u crvenim pantalonama, ona u širokoj cvetnoj haljini. Nakon što sam zavezala bikini, iznervirala sam se što sam dopustila da se to desi.

Mislim, stvarno! U 2022. godini…da li je žena koja se sunča u toplesu i dalje nešto zbog čega bi trebalo da se ljutimo?

Mesec dana kasnije, nisam prestala da razmišljam o ovoj epizodi. Pokušala sam da se stavim u prilično plitke cipele te žene, i da, mogu da zamislim da je mnogo manje rasterećena oko svog tela od mene. Zašto bi inače ovako reagovala? Da li bi napravila pometnju da njen muž nije bio prisutan? Pitam se.

Postojao je i širi kulturni razlog za to neodobravanje. Bila je Britanka i , kada je reč o sunčanju u toplesu, jaz između Francuskinja i Britanki je širok i hladan kao kanal. Britanke su, na kraju krajeva, i dalje uznemirene zbog koncepta “spremnosti za plažu”, kao da je sama ideja prikazivanja ženskog oblika inherentno seksistička ili objektivizirajuća.

Živim u Francuskoj 14 godina i po mom mišljenju, Britanke o svemu tome, prilično razmišljaju, dok su Francuskinje opuštene.

Nije kao da sve Francuskinje imaju figuru boginje. I one imaju celulit na butinama, linije na dekolteu i zbrčkana kolena.

I dok Francuska nema stopu gojaznosti kao Velika Britanija, mi ih sustižemo – prošlogodišnji izveštaj je pokazao da je 17 odsto odrasle francuske populacije gojazno.

Ali, to nije narušilo čudesno samopouzdanje Francuskinja, koje s ponosom poseduju i pokazuju svoje veličanstvene forme – nesavršenosti i sve ostalo.

Tokom godina, kako sam počela da se divim ovom francuskom stavu, moje inhibicije su se shodno tome smanjile. Naravno, znam da moje telo nije savršeno, ali ko poseduje savršeno telo?

Čudno je pretpostavljam da se u 51. godini šepurim svojim golim telom samouverenije nego što sam ikada sanjala s 30. Sama ideja da skinem gornji deo kupaćeg, tada je izazvala sasvim drugačiju emociju u mom srcu – ne samopouzdanje, već strah.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, naše stavove su oblikovale decenije podsmehivanja, humora u stilu morskih razglednica, a čak i sada se toples smatra nepristojnim.

Sofisticirani Francuzi nemaju te maloletničke smetnje i za žene to je zaista oslobađajuće.

Nisam imala decu i samim tim nikada nisam dojila. Čini se da i dalje sve prkosi gravitaciji i ja i dalje nosim 34B korpu. Čak i da nije tako, mislim da me ne bi bilo sramota da razotkrijem sve – barem u Francuskoj.

Bilo je sasvim drugačije kad sam se doselila. Jedno nedeljno jutro na našoj seoskoj pijaci dobili smo improvizovanu pozivnicu na zabavu pored bazena za vreme ručka. Nismo morali da idemo kući, sve što nam je bilo potrebno za plivanje, mogli smo da pozajmimo. Posle ukusnog ručka koji je uključivao mnogo vina i nekoliko ukusnih sireva, svi su počeli da se skidaju i da skaču u bazen.

Bila sam u strahu. Mislim da nikada nisam videla toliko grudi i zadnjica na jednom mestu.

Unaokolo je bilo dece svih uzrasta. Da li su se smejali i gledali? Nimalo.

U popodnevnim satima nije bilo ni daška seksualnosti ili mrzovolje. Ove žene su bile i supruge i majke ali niko nije upoređivao niti gledao tuđe telo, jednostavno su uživali na suncu.

Britanci to naravno nikada ne bi uradili – to bi izgledalo skandalozno pred decom, i u okruženju potpuno odraslih, uvod u , sasvim drugačiju vrstu zabave. Za Francuze, to je norma.

Danas, ja sam ta žena koja će se svući za tren oka. Nema ničeg veličanstvenijeg od kupanja u moru ili bazenu goli kao onog dana kad ste rođeni. Što se tiče sunčanja u toplesu, žene svih uzrasta i veličina redovno skidaju svoje bluze u parkovima kako bi ih obasjalo sunca za vreme ručka.

Vikendom, plaže su pune žena od 18 do 80 godina koje nose samo donji deo i niko nikoga ne osuđuje jer nikoga nije briga.

Jedna prijateljica je takođe volela da se sunča gola u svojoj bašti. Nažalost, komšije Britanci (ko drugi?) toliko su je redovno grdili da se umešala policija.

Ali, na njenu sreću, njihove žalbe su bile uzaludne jer je zaključak lokalne žandarmerije jednostavno bio da “madam može da nastavi da se sunča gola u bašti”. Naravno da je mogla!

Ova fundamentalna razlika u percepciji ženskog tela je u velikoj meri deo svakodnevnog života. Francuzi su odrastajući navikli da stalno gledaju grudi na TV-u dok u Britaniji to nije slučaj.

Naturistički praznici su podjednako popularni ovde kao i u Nemačkoj, a čak i moj svekar i svekrva uživaju u njima. Iako još imam dovoljno britanske rezervisanosti da ne mogu da budem potpuno gola, aplaudiram onima koji to čine.

Sada sam u šestoj deceniji i vidim da je tajna odsustva toliko problema sa telom samo da se osećate prijatno sa golotinjom.

Istina je da Francuskinje postaju sve „veće“ ali Francuskinje svih oblika i veličina su uvek bile deo francuske kulture.

Nije iznenađenje što nikada nije bilo potrebe da se javno dokazuje da krupna žena može biti seksi kao i sitna.

Želite da se osećate samopozdano? Moramo prestati da gledamo na gole grudi kao na sramotu ili samo zbog seksa, i prihvatiti sunčanje u toplesu kao oslobođenje.“

Bonus video: Idealno mesto za nudiste

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram