Stvar koja razbesni baš svaku ženu čak i kad joj je muž divan

Foto:- / PhotoAlto / Profimedia/Screenshot

Dođe ti da iskočiš iz kože.

„Volela bih da imam svoj stari telefon da vam pokažem koliko on reaguje palcem gore. Ako mu ikada kažem da sam trudna, dobiću palac“, kaže mi moja prijateljica Bet, nakon što je čula da preduzimam veoma važan poduhvat da otkrijem zašto starija gospoda jednostavno vole emodžije sa palcem gore, započinje svoju priču novinarka Vice.

Za svakoga ko ima nekog muškarca u svom životu koji ima pametni telefon, a samim tim i pristup emodžijima, znamo da Bet ni na koji način ne preteruje. Ja, na primer, jedva čekam da svom tati pošaljem sliku u svojoj venčanici i da dobijem palac kao odgovor.

Pit (68) je penzionisani državni službenik sa dvoje odrasle dece i smatra da su emodžiji ušteda vremena, komentarišući da „on izražava nešto, jednostavnom slikom za koju bi trebalo mnogo više vremena da se otkuca rečima“.

Den ima 39 godina (takođe je otac dvoje dece, ali daleko od penzionisanja) se ne slaže. On smatra da pronalaženje i slanje emodžija sa palcem gore za slanje odgovora traje duže od kucanja kratkog potvrdnog izraza kao što je „ok“ ili „naravno“, ali kaže da se odlučuje za palac jer mu je to smešnije, a ne zbog toga što je lakše.

Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia

„Kada samo pošaljete palac, on se pojavljuje na WhatsApp-u kao veći emodži, pa mi je zbog toga urnebesno smešan i ima pomalo sarkastičnu vibraciju“, objašnjava on. „I moj tata ga često koristi i uprkos tome što ga koristi na iskren način, samo mislim da je smešno.“

Emodžiji, uključujući palac gore, deo su naše digitalne komunikacije od 1990-ih. S jezikom koji se stalno razvija, usvajanje emodžija za potpunu zamenu određenih reči ima logičnog smisla. Možda potcenjujemo sposobnost sredovečnog čoveka da ide u korak sa vremenom.

„Emodžiji su postali brz i lak način komunikacije, posebno za one kojima je teško da vode razgovore“, kaže Zoi Malet, akreditovani trener, magistar psiholog i konsultant za kulturu.

Malet dodaje da emodži sa palcem gore nosi kontekstualnu negativnost povezanu sa njim. Mlađim ljudima to takođe može izgledati malo neentuzijastično, pa čak i sarkastično. Kada smo navikli da svojim prijateljima odgovaramo emodžijima lobanje da pokažemo da je ono što su rekli toliko smešno da smo sada bukvalno mrtvi, ali palac gore nam je – čudan.

„Palac gore se može protumačiti kao pasivno-agresivan odgovor ili da nas sagovornik ne tretira s poštovanjem, posebno ako razgovor ima ozbiljnu temu“, kažu psiholozi.

Malet napominje da su komunikacijske veštine muškaraca srednjih godina često prilično različite od onih koje se razvijaju na internetu, na primer, tako da ima smisla da možda neće baš „shvatiti“ čudan, višeslojni, potencijalno podrugljiv kontekst iza palca gore.

Vil, 43-godišnji tata se raduje danu kada će moći svojoj šestogodišnjoj ćerki da pošalje „mnogo smešnih gifova sa životinjama, napornih šala i, naravno, emodžija sa palcem gore“. Za ovu generaciju, palac gore je postao amblem onoga što za neke srećne ljude zaista znači biti tata – biti pomalo luckast, ali zaista voljen.“

Ipak, nisu samo tate u srednjim i poznim godinama jedini muškarci koji šalju „palac gore“. Na Quori postoji pregršt pitanja mladih devojaka koje postavljaju razna pitanja vezana za ovu pojavu, od „zašto mi, uvek kad se svađamo, moj dečko šalje palac gore“ do „poludim kad mi muž pošalje emodži palac gore, da li preterujem“?

„On zna da me to ljuti jer je to kao da kaže ‘šta god’, ‘ne zanima me’ i to mi daje osećaj da je neuviđavan i nezreo. Zaista zavisi od toga kako teče razgovor, ako samo razmenjujte dnevne poruke i on vam šalje palac gore, to bi moglo značiti ‘u redu’, ‘shvatio sam’, ali ako vam smeta, porazgovarajte o tome i recite mu da niste zadovoljni što on odgovara palcem gore! Osećamo se onako kako se osećamo s razlogom, ponekad to može biti nesporazum i možemo to da rešimo, ali po mom mišljenju ja samo mislim da je to nepristojno“, odgovorila je jedna devojka.

***

Bonus video: Čuvari plaže, nekad i sad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram