Šta zapravo znače najčešće svađe parova oko domaćinstva

Ljubav i seks 23. nov 202110:03 > 10:06
Foto: Shutterstock

Da li ste ikad za vreme ili nakon neke uobičajene svađe s partnerom pomislili zašto se uopšte svađate zbog takve gluposti ili sitnice i zapitali se postoji li neki drugi razlog, a kojeg ne spominje niti jedan od vas.

Voditeljka popularne Britanske emisije This morning Holi Viloubaj kaže da se sa svojim suprugom Denom često tako svađa oko toga ko će uzeti daljinski i odlučiti šta će gledati, ali ona misli da je to klasična borba za moć.

S tim se slaže i britanska stručnjakinja za seks i odnose Kejt Tejlor koja navodi neke najčešće primere svađa parova u kojima pravi problem nije zaista taj o kojem se govori.

U kući vam je prevruće ili prehladno

Mislite da je svađa vezana za udobnost, ali zapravo je reč o hormonima. Studije kažu da žene zbog većeg nivoa estrogena preferiraju da borave u nešto toplijim prostorijama, pa je za većinu temperatura idealna kad dosegne 24 ili 25 stepeni, dok je muškarcima u proseku najprijatnije na 21,5 stepen.

„Pristanite na kompromis i postavite temperaturu na 22 stepena, da nikom ne bude baš neudobno“, savetuje Tejlor.

seks erekcija orgazam
Foto: Shutterstock

Uvek upaljena svetla

Mislite da je svađa u vezi bespotrebnog rasipanja, a pravi je razlog to što neko od vas misli da mora biti ‘onaj odrasli’ u vašoj vezi. Dok je obično jedna osoba u vezi uvek bezbrižna, drugi o svemu vodi računa i misli, pa ni ne stigne biti zabavna. Prepoznajete li se u kojoj od tih uloga?

„Taj osećaj ispravite tako da ravnomerno podelite poslove. Pustite nekad i brižnog partnera da se pobrine za račune: kad vidi koliko zapravo plaćate struju, sam će početi gasiti svetlo“, kaže Tejlor.

Punjenje mašine za suđa

Mislite da je svađa oko prljavog suđa, a stvarno se radi o tome što se on/ona prave nesposobni. Ako se redovno svađate ko će staviti suđe u mašinu i to uvek vi uradite jer ste u tome ‘bolji’, velike su šanse da se partner ili partnerka samo prave nesposobni.

„Svaki put kad nešto krivo naprave, zamolite ih da ponove. Pa opet. Na kraju će to raditi brže nego vi ikad“, rekla je terapeutkinja.

Foto:Shutterstock

Bacanje smeća

„Mislite da je svađa oko smeća, a radi se o motivaciji. Često što više nekog na nešto podsećamo, to on brže to isto zaboravlja. Naime, kako bi održali motivaciju za obavljanje dosadnih zadataka, ljudi moraju verovati barem da sami odlučuju kako će i kada to nešto da urade.

„Prestanite s organizovanjem. Neka vaš partner preuzme potpunu odgovornost nad svojim poslovima i pokušajte se u njih što manje mešati i komentisati kako ih obavlja“, poručila je Tejlor.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram