Šta je FODA i zašto sabotira vaš ljubavni život

par; maske; mladi par; ljubav; muvanje
Foto: DisobeyArt / Alamy / Alamy / Profimedia

Pronalazak partnera bio je težak i pre pandemije, a čini se da sada odlasci na dejt svima postaju još mučniji. Tako se rodila nova skraćenica - FODA. Šta je to zapravo?

Proteklih godinu dana dejting je postao prilično komplikovan proces, više nego što je bio pre – a ni tad nije baš bio jednostavan, piše Gloria glam.

Dobar deo godine nismo izlazili iz kuća, a kad bismo i videli druge ljude, uglavnom su to bili naši najbliži prijatelji i porodica. Upoznati nekoga van tog kruga nije baš bilo moguće.

Pročitajte još:

Čak i ako ste svajpovali na dejting aplikacijama, dogovoriti sastanak uživo bilo je nešto drugačije nego ranije, a u obzir je trebalo uzeti mogućnost da ćete dobiti ili možda čak i preneti nekome novi koronavirus – još jedna stvar oko koje se treba brinuti. Kao da mogućnost odbijanja ili samo jako lošeg dejta nije dovoljno užasna. Zoom dejtovi, s druge strane, zvuče prilično neromantično.

A neki su u proteklih godinu dana prekinuli veze i usred pandemije postali singl, moguće i nakon više godina. Neki su možda i prvi put na dejting aplikacijama i verovatno se osećaju zbunjeno i izgubljeno. Dodajte tome stres oko ekonomije koja se ruši, bolesti koja nas okružuje, usamljenosti i želje za povezivanjem, kako na psihičkoj, tako i na fizičkoj bazi – stvarno nam može biti previše svega.

dejt kod kuće
Organizujte savršen dejt kod kuće: Foto: : video grab / Ferrari / Profimedia

Kako dolazi proleće, toplije vrieme i slobodnije kretanje, možemo planirati i ponovno vraćanje dejtingu. Ali, to može biti prilično zastrašujuća pomisao. S jedne strane želite novu vezu, a s druge se bojite krenuti u taj proces još jednom, znajući da stvari verovatno neće ići po planu u početku. Sve je više ljudi koji se tako osećaju, kažu iz dejting aplikacije Hinge.

„Mi to nazivamo strahom od ponovnog dejtanja, ili FODA – fear of dating again“, kažu iz Hinge-a.

Osim što se osećate anksiozno pri svajpovanju, dopisivanju ili odlasku na sastanak s nekim novim (ili na samu pomisao na to), FODA se može manifestovati i tako da previše razmišljate o svemu – analizirate svaku reč koju je neko poslao ili rekao, a pri tome niste opušteni, pa je mogućnost za povezivanjem s drugom osobom slabija. Taj strah, dakle, može biti način na koji sabotirate sami sebe.

dejt; par; bioskop
Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se odupreti ovom strahu – koji je postojao i pre, ali je danas puno više izražen?

Pročitajte još:

Vrlo je važno da se ne forsirate i da ne radite nešto što vam nije prijatno. Ako niste spremni za povratak u svet dejtinga, to je sasvim u redu. Znate već da nema smisla ulaziti u vezu ako niste ok sami sa sobom.

Zato se prvo pobrinite za sebe i svoje mentalno zdravlje kako biste mogli ići dalje. Zanemarite pritisak koji vam stvaraju drugi ili koji ste sami sebi nametnuli. Brzanje u bilo šta nikad nije dobro, kao ni zadovoljavanje tuđih kriterijuma i uslova.

Biti sam nikada nije lako, pogotovo sada, ali podsetite se na to da je bolje biti sam nego u lošem društvu. Takođe, aktivno se podsećajte svaki dan na sve pozitivne strane singl života – život bez kompromisa, uživanje u druženju s prijateljima i porodici, fokusiranje na karijeru ili hobije.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Ako ste se ipak odlučili na dejt, dajte sve od sebe da ne dižete očekivanja pre nego što se išta dogodi. Nemojte se fokusirati na to da se vi nekome svidite, nego razmišljajte o tome sviđaju li se oni vama.

Isto tako, pokušajte da ne razmišljate dugoročno, odnosno razbijate glavu da li je ta osoba „prava“ za vas i kako će izgledati vaša veza, nego pokušajte da se zabavite, a sve ostalo može doći kasnije.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram