Jedina formula za zaboravljanje bivših koja radi

Raskid
Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Morate biti surovi prema sebi ako zaista želite da krenete dalje posle raskida. Psiholozi i psihoterapeuti su došli do jedine formule koja pomaže da zaboravite bivšu ljubav.

Raskid nikad nije jednostavan, bilo da ste vi ona strana koja ostavlja ili da je neko vas ostavio, ali najteži period je onaj posle – kada treba krenuti dalje i stvoriti nove navike i rutinu koja ne uključuje tu osobu, piše Večernji.hr.

I dok mnogi pokušavaju razne načine i metode zaboravljanja, stručnjaci kažu da zapravo postoji samo jedna formula koja će vam pomoći da prebolite tu osobu i krenete dalje: prekinite kontakt + podsetite se zašto ste raskinuli + uklonite sve stvari koje vas podsećaju na tu osobu.

Prekid kontakta

Ako želite što pre da prebolite bivšeg partnera ili partnerku najbolje bi bilo da prekinete svaki kontakt. Da, možda se u početku čini kao teška i gruba odluka, ali to je najlakši način da krenete dalje, kaže Tina B. Tesina, psihološkinja.

Isto važi i za stalno proveravanje njegovih ili njenih profila na društvenim mrežama.

„Odvojite vreme da razmislite o svemu i tugujete. Proveravanje društvenih mreža te osobe neće vam olakšati taj proces, baš suprotno.“

Pročitajte još:

Iako je prirodno imati želju za kontaktom posle raskida jer vas veže navika da se svakodnevno čujete, psihoterapeutkinja Ejmi Sobelman kaže da vam je vreme bez kontakta potrebno da se prilagodite na novu rutinu i nastavite dalje sa svojim životom.

„Česta komunikacija s tom osobom može samo povećati tugu“, kaže ona.

Podsetite se zašto ste raskinuli

Često se dešava da ljudi požele ponovno da stupe u kontakt s osobom nakon što je prošao najteži period raskida, ali razmislite dva puta o tome – da li je zaista potrebno? Šta želite od tog odnosa? Prisetite se svih razloga koji su doveli do raskida i fokusirajte se na sebe i želje koje imate za buduće odnose, savetuje savetnica za odnose i komunikaciju Klo Balatore za Best Life.

Sklonite stvari koje vas podsećaju na tu osobu

Tesina preporučuje da sklonite sve poklone, fotografije, suvenire i slične podsetnike na vezu koja se završila.

„Stavite ih u jednu kutiju koju ćete dobro zatvoriti tako da vam nije lako dostupna. Stavite je na neko mesto gde vam neće biti nadohvat ruke. Tek kada osetite da ste dobro i da ste preboleli tu osobu, otvorite je i donesite odluku šta ćete uraditi s njom – zadržati je kao uspomenu ili sve baciti.“

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram