Seks tehnika koja dokazano produžava život, a mnoge žene je se stide

seks masturbacija
Foto:Shutterstock

Može da učini čuda i za telo i za um.

Seksualna terapeutkinja dr Glorija Brame kaže da tajna dužeg i zdravijeg života leži u – redovnom samozadovoljavanju; ta aktivnost, prema njenim rečima, ako se ponavlja barem triput nedeljno, može dugoročno da učini čuda za telo i za um, i za muškarce i za žene.

„Postizanje orgazma masturbacijom šalje po organizmu gomilu hormona sreće i zadovoljstva: oksitocina, serotonina i dopamina“, kaže terapeutkinja i dodaje da orgazam inače telu pruža najveću moguću eksploziju dopamina koja nije uzrokovana lekovima.

„Masturbacija tako telu šalje koktel stvarno ‘srećnih droga’; koje ne možete kupiti niti vam ih lekar može propisati; jer neke hemikalije još ne možemo farmaceutski da reprodukujemo“, rekla je dr Brame.

A osim raspoloženja, orgazam, kako kaže, podiže i imunitet.

„Smanjuje nivo kortizola koji je inače poznat kao hormon stresa, a snižavanje nivoa kortizola i povećanje oksitocina i dopamina u telu pomaže u jačanju imunološkog sistema“, rekla je, a prenosi večernji.hr.

Slično je potvrdila i studija iz 2004. koju je na Univerzitetskoj klinici u Esenu sproveo Odsek za medicinsku psihologiju a koja je pokazala da nakon orgazma izazvanog masturbacijom u telu raste nivo belih krvnih zrnaca, pa ona tako i direktno pozitivno utiče na naš imunosistem, budući da su leukociti izuzetno važni za borbu protiv raznih infekcija i bolesti…

„Utvrđeno je i da orgazmi sprečavaju ili barem ublažavaju bol, što isto jača imunološki sistem i pomaže u sprečavanju simptoma prehlade i gripa“, dodala seksološkinja za The Sun.

Međutim, mnoge žene se stide masturbacije, osećaju nelagodu pri toj pomisli i veruju u brojne predrasude o masturbiranju.

Neurolog i specijalista za glavobolje Stefan Evers sproveo je nedavno studiju s 800 pacijenata s migrenom kako bi istražio kako njihova seksualna aktivnost utiče na nivo bola. Otkrio je da je 60 odsto obolelih od migrene nakon seksualne aktivnosti koja je rezultirala orgazmom osetilo ublažavanje bola.

Istraživanje iz 2004. je pokazalo da česta masturbacija i čest seks takođe mogu pomoći i u smanjenju rizika od raka prostate kod muškaraca. Naime muškarci koji su ejakulirali više od 21 puta mesečno smanjili su rizik oboljevanja od raka prostate za otprilike 33 odsto u poređđenju s onima koji su orgazam postigli između četiri i sedam puta mesečno.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram