„Saznala sam da moj muž ima tajnu aferu koja traje 30 godina”

Ljubav i seks 19. jun 202211:54 > 14:44
Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Oporavak vaše veze nije nemoguć, ali morate dati prednost sopstvenoj sreći.

Jedna žena je u svojim 70-im godinama otkrila da njen muž ima tajnu dugu već trideset godina, a dobila je i pomoć prihologa.

„Sa svojim mužem sam već 40 godina. Pre četiri nedelje sam otkrila da ima 30-godišnju aferu. Uzela sam njegov telefon misleći da je moj i primetila sam poruku od nepoznate žene. Slao je poruke, dogovarao se, sve na jeziku nežnosti i ljubavi. Kada sam ga pitala šta se dešava, rekao mi je da su imali aferu koja je trajala pet godina pre oko 30 godina. Rekao je da ga je krivica naterala da prekine, iako je ona bila izbezumljena. Kune se da nikada nije hteo da me ostavi. Nastavili su kontakt, ali kao prijateljstvo, a ne seksualni odnos.

Posetio bi je, ali poriče da se bilo šta fizičko dogodilo i insistira da niko od njih nije želeo da ugrozi naš brak. Skrhana sam. Videla sam njegovu stranu koju nikad nisam poznavala. On je uporan da je to bilo samo prijateljstvo, ali poruke su uključivale da joj je rekao da je voli, što meni nije rekao godinama.

Naš brak dugo nije uključivao nikakav fizički dodir. Uvek sam verovala da on ne iskazuje ljubav na fizički način, ali čak ni tokom ove traume poslednjih nedelja, nije me zagrlio. Rekala sam mu da mi je dodir utešan, ali izgleda da je to nemoguće.

Osećam da je njihov odnos toliko oduzeo našem. On se slaže i izvinio se. Mi smo u ranim 70-im sa decom i unucima. Pomisao na prekid braka i stres za našu porodicu deluje destruktivno. Dogovorili smo se da pokušamo da popravimo stvari, ali deo mene se pita da li sam ljuta što ostajem sa nekim ko je bio neveran, seksualno i emocionalno, tako dugo. U šoku sam. Da li sam glupa, slaba, patetična? Mogu li se parovi oporaviti od ovakvih situacija?”

Psihološkinja Filipa Peri savetovala je sledeće: „Nisi ni glupa, ni slaba, ni patetična. Da, neki parovi se oporavljaju od ovakvih situacija, iako mogu da razumem da će, tu gde se trenutno nalazite, to biti kao da se penjete na Everest. Ponekad izdani partner, u situacijama poput vaše, pati od posttraumatskog stresnog poremećaja jer je njihovo emocionalno blagostanje ugroženo i osećaj sigurnosti ugrožen. Nema više govora o tome da si slab. Imali ste ogroman šok, ceo vaš svet je uzdrman. Kao da je odvojen od vas već 30 godina – jedna polovina ima emotivnu vezu sa njom, a druga polovina podržava imidž odanog porodičnog čoveka, ali se, ipak, suzdržava da bude u potpunosti sa vama.

Bilo bi teško povući crtu pod takvom aferom bez prolaska kroz sve – i verovatno bi trebalo da se savetujete sa terapeutom za parove. Zamislite da je poenta tog šokantnog otkrića vaš prvi brak. Uz terapiju, vi i vaš muž možete izgraditi ono što možete zamisliti kao svoj drugi brak.

Kao izdani, moraćete da prođete kroz traumu zbog afere i zbog svakog puta kada ste posumnjali u svoje instinkte i osećaj za realnost u poslednjih 30 godina. Za ovaj deo procesa biće vam potrebno dosta vremena, dok će za vašeg muža to biti nešto što neće moći da se desi dovoljno brzo. Ali biće važno da oboje ostanete pri tome. Možete da ogradite diskusije, tako da se one dešavaju samo tokom savetovanja i možda u neko vreme, tako da vas to ne opterećuje i da oboje imate strukturu i podršku za ove neophodne razgovore.

Da bi vaš drugi put u ovom braku uspeo, oboje ćete naučiti nove načine komunikacije i načine da budete zajedno. Verovatno ćete morati da pronađete nove načine za rešavanje sukoba i načine za izgradnju poverenja.

Oboje ćete morati da budete proaktivni u pogledu otvorenosti i deljenja emocija, uključujući vaš bes, vaše želje i misli, tako da jedno drugom postanete ponovo značajni, omogućavajući tako bliskost i toplinu da se izgrade. Biće potrebno vreme i vežba. Intimni razgovor dovodi do toga da se emocionalno nađete na istoj strani, što je osnova za toplinu i fizički odnos. Takođe će biti potrebno da vaš muž prenese značajnu privrženost koju je imao sa njom na vas.

Važno je da nađete terapeuta sa kojim ćete raditi sa kojim oboje verujete”, savetovala je Filipa, a prenosi TheGuardian.

***

Bonus video: Svi frajeri Adrijane Lime

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram