„Razvedena, s decom“: Zašto ovo u Srbiji i dalje zvuči kao mana i ima li šanse za pravu ljubav? Pitali smo muškarce i žene

Zašto žene koje su "razvedene s decom" mnogi i dalje smatraju nepoželjnim partnerkama? Foto: Shutterstock, Fabcebook

Zašto su muškarci koji imaju decu posle razvoda i dalje kao ptice na grani, a žene s decom se posmatraju kao nepoželjne?

Šta kaže statistika o razvedenim muškarcima i ženama u Srbiji?

U Republici Srbiji u 2022. godini razvedeno je 9.813 brakova.  Najveći broj razvedenih brakova čine brakovi s decom i to 5.151. Nakon razvoda, izdržavana deca najčešće su dodeljena ženi, i to u 3.495 razvedenih brakova (67,9%).

Ako ste kojim slučajem baš ta žena kojoj su nakon razvoda dodeljena deca (ili dete), onda znate i kakav je odnos sredine prema vama, prema vašem bivšem partneru, koliku dozu slobode za upoznavanje nekog novog imate ili nemate, kako na vas reaguju muškarci na samom početku i kako se menjaju kada izgovorite onu prelepu rečenicu – ja imam dete.

razvod
Foto: Roman Kosolapov / Alamy / Alamy / Profimedia

Generalno, uvek ćete moći da budete u neobaveznoj šemi, retko u smislenom i intimnom odnosu. Ako na trenutak uspete da se odvojite od svoje priče, možda ćete i same razumeti zašto se kod nas razvedena žena s detetom posmatra kao nepoželjna partnerka. Retki su oni carevi kojima to zaista neće predstavljati nikakav problem, već samo novu životnu okolnost.

deca
Foto: Vincent Hazat / PhotoAlto / Profimedia

Činjenica je i da se tate posle razvoda brže zalete u neku novu ozbiljnu vezu, često i novi brak, dva, tri. Vaše dužnosti i obaveze jesu drugačije, koliko god da je tata uključen. Jer on dogovori dejt i intimnu varijantu na keca, kao i romantično putovanje ili vožnju bicikla, a njegova nova devojka može da prespava i ujutru se krmeljaju polako i rasterećeno. Vaša organizacija više liči na igre bez granica (u kojima često padnete baš kad ste mislili da ste na cilju), a svaki put kad date sebi oduška, razmišljate kako ćete već oko 6 ujutru zbog toga platiti visoku cenu.

Zašto su muškarci koji imaju decu posle razvoda i dalje kao ptice na grani, a žene se posmatraju kao nepoželjne partnerke? Pitali smo i vas i evo šta ste nam rekli.

„Logično da će svako pre ići tamo gde ima manje obaveza. Deca zahtevaju veliko ulaganje od finansija do vremena, ne želi svako da bude roditelj, naročito ne tuđem detetu. Svakako da sebičnost kasnije kroz život dolazi na naplatu, ali to je već druga tema“, kaže Lela.

„Zato što živimo u prošlom veku, okruženi stereotipima i što nam je bitnije mišljenje rodbine i komšija od svojih osećanja“, kaže jedan Goran.

„Svaku koju sam upoznao i koja je imala decu nije pričala o sebi već uslovljavala kako se njena deca moraju paziti i voleti više od nje toliko iz iskustava mojih“, piše Samir.

„Posmatrajmo stvari iz drugog ugla, ja kao samohrana majka ne želim da imam išta sa muškarcima koji imaju taj Balkanski sindrom, imam jednog izuzetnog muškarca koga sam rodila i drugi mi nisu potrebni, ne verujem da se može pojaviti neko vredan toga da makar i razmislim o vezi“, piše Žaklina.

„Prosto. Ne mogu se pomiriti sa tim da one ne mogu samo njima, muškarcima da se posvete. A ako su ostale u dobrim odnosima sa bivšim mužem, to ih jako boli, a ako nisu i deca trpe zbog toga, šta će im onda još i taj teret. I na kraju sve se svodi samo na interes, kao i u svakoj drugoj sferi života“, kaže Vanja.

„Roditelji neće snajke sa detetom, u tome je sve“, misli Suzana.

„Raspuštenica sa prikolicama – tako tradicionalno društvo sudi. A u životu nema situacije koja je individualnija. Neće njenu decu – neće bivšeg muža i posledice razvoda na grbači. Neće da ga ta deca jednog dana škartiraju sa ‘nisi ti moj tata’. Hoće svoju itd. I bolje odmah biti načisto. Eventualno, ako i on ima svoju decu koja su kod njega, ali to je em retko em nije isključeno da traži mamu i služavku za sve“, piše Dušan.

„Zato što su takvu jednu već ostavili. Žene se posvete deci i oni traže neku kojoj će oni biti ‘dete’, centar sveta“, kaže Jelena.

Najlepši odgovor stigao je od jedne Nine koja kaže:“Meni bivši partner rekao kada smo bili u fazi rastavljanja – ko će tebe hteti sa troje dece…I ja se udam za čoveka koji ima četvoro. Evo, pet godina, ljubav cveta.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram