Razlozi zbog kojih muževi varaju savršene žene

Skot Disik
Skot Disik, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Čuli ste, a verovatno i videli to na desetine puta: žena puna ljubavi, koja je sve uradila savršeno, ne može da razume zašto ju je njen suprug prevario.

Ona oseća da je sve uradila kako treba, da je uzela u obzir potrebe svog muža, pa čak ih stavila i ispred svojih. Možda je odustala i od perspektivne karijere kako bi ga podržala i brinula o deci. I da, zaista teško je poverovati, a još manje razumeti, zašto bi suprug prevario savršenu ženu, Ženskimagazin.

Sa psihološkog stanovišta postoji zapravo mnogo odgovora na ovo pitanje. Danas smo za vas u našoj galeriji izdvojili one najčešće. Iznenadiće vas činjenica da razlozi imaju vrlo malo, ili nemaju uopšte, veze sa izneverenom suprugom.

Nedostatak zrelosti

Nedostatak prethodnog iskustva na polju veza, ili sposobnosti za razumevanje posledica može navesti muškarca da bude neveran. Procenjuje se da oko 68% muškaraca oseća krivicu nakon prevare. Ono što je važno da izneverena supruga shvati jeste da nedostatak zrelosti njenog supruga, nema apsolutno nikakve veze sa njenim ponašanjem prema njemu. Ako on nije dovoljno zreo da shvati koliko će njegova afera da bude štetna, on onda ne zna ni da ceni osobu sa kojom je u braku.

Problemi sa samokontrolom – zavisnost od seksa

Problemi sa samokontrolom su na samom vrhu okidača za prevaru. Zavisnost od seksa se nalazi u istom košu sa zavisnošću od droge i alkohola. Ovakve osobe se često grčevito bore sa donošenjem ispravnih odluka. One neretko povređuju one koje vole, kako bi zadovoljili svoju nekontrolisanu želju, znajući u isto vreme da prave veliku grešku. Zavisnicima od seksa je potrebna profesionalna pomoć, jer pretvaranje da problem ne postoji nije rešenje.

Nesigurnost

Veoma često razlog za prevaru u braku je najjednostavnija nesigurnost jedne osobe. Nezadovoljstvo samim sobom, navodi osobe koje ne znaju kako da se nose sa ovim problemom da rešenje traže na pogrešnom mestu. Umesto da pokušaju da razgovaraju sa partnerom, i nađu način da premoste svoju nesigurnost, oni potvrdu da je sve u redu traže u zagrljaju druge osobe.

Ljutnja ili osveta

Ponekad muškarac odluči da prevari ženu kako bi joj se osvetio za nepravdu za koju smatra da mu je nanesena. U ovom slučaju on svesno bira ponašanje za koje zna da je štetno, kako bi osobi sa kojom je u braku naneo bol. Iako je sasvim prirodno da u braku postoje nesuglasice, mnogi parovi upadaju u nezdrave obrasce borbe. Umesto rešavanja spora, oni odlaze ljuti svako u svoj ugao, i planiraju osvetu.

Osećaj nezadovoljstva u braku

Činjenica da je muž prevario ženu, ne znači nužno da nešto nije u redu sa njenim ponašanjem. Ona je možda savršena, ali to nije preduslov za sreću. Ponekad će muškarac svesno počiniti preljubu kako bi prekinuo svoj brak, pre svega jer se oseća krivim što nije zadovoljan kraj nekog ko je divna osoba. Budući da nemaju bolji razlog od prevare, za prekidanje odnosa koji po njima ne funkcioniše, muškarci posežu za najstarijim oblikom nepoštovanja na svetu.

***

Bonus video: Svi frajeri Adrijane Lime

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram