„Prvi put sam imala seks u 41. godini – zašto se ne kajem“

Amanda McCracken
Amanda McCracken Foto: Instagram/amandajmccracken

Amanda Mekraken je za Insider pisala o svom neobičnom ljubavnom životu - naime, ona nije imala seksualne odnose do 41. godine života. U tekstu je objasnila šta ju je to iskustvo naučilo.

Prenosimo Amandin tekst za Insider u celosti.

„Čekala sam 41 godinu da imam seksualni odnos sa muškarcem u ljubavnoj, posvećenoj vezi. Taj čovek je moj muž i otac našeg deteta.

Kada sam imala 16 godina, odabrala sam da budem deo ceremonije True Love Waits u crkvi, u kojoj sam se obavezala da ću čekati do braka da bih imala seks.

Iako je ovo iskustvo zasadilo seme, ne krivim „kulturu čistoće“ za obrasce kontrole koje sam razvila. To je bila moja sopstvena mreža za raspetljavanje.

Do sredine svojih dvadesetih nisam više čekala na brak. Ali i dalje sam osećača u sebi da želim da podelim iskustvo seksa u ekskluzivnoj vezi sa nekim ko me voli. Dok je moj jak libido otežavao odupiranje seksualnom odnosu, moj strah da je celibat gurnuo od mene potencijalne veze je sve učinio još težim.

Ali nakon što sam izlazila sa više od 100 muškaraca u rasponu od 20 godina, naučila sam da je moguće — čak i zdravo — sačekati da imaš seks u vezi iz ljubavi.

Čekanje na ono što sam želela nije bilo pogrešno. Ali čežnja za nedostupnim muškarcima i jurenje za odbijanjem 25 godina nije bilo zdravo.

Na kraju, naučila sam da vam je nevinost vredna onoliko koliko želite. I uprkos onome što vreme kaže, vi ste celi bez obzira na to da li imate seks ili ne.

Nisam protraćila najbolje seksualne godine svog života

Ne duguješ seks nikome, nikad. Ni onom koji te je odveo u restoran sa pet zvezdica, onom koji te je odveo na Bahame, ili onom koji je rekao da si ga zavela. Dugujete sebi dozvolu da imate seks kad god se osećate spremni.

Kada sam imala 35 godina, moj esej u Njujork Tajmsu: „Da li moja nevinost ima rok trajanja?“ postao je viralan. Dobila sam savete od ljudi širom sveta koji su mi govorili da gubim najvrednije seksualne godine svog života.

Ovi stranci nisu imali pojma koliko često doživljavam orgazam.

Kada sam konačno imala seksualni odnos u 41. godini, i dalje mi je to bilo važno. I bilo je zabavno, oslobađajuće, a ponekad i dobro kao ona scena iz „Kad je Hari sreo Sali“.

Trebalo mi je više od dve decenije dejtinga da shvatim da nema ničeg boljeg od orgazma u seksu sa partnerom koji me bezuslovno voli.

Imam 43 i prošlo je 16 meseci od rođenja moh deteta, a seks je još uvek dobar.

Čežnja za „gospodinom Savršenim“ stvara zavisnost

Svi mi imamo „gospodina Savršenog“ u našim životima — ljude koji su fizički, mentalno i emocionalno nedostupni.

Moj je bio farbar iz Čikaga sa kojim sam izlazila u ranim dvadesetim. U mojim tridesetim, imali bismo izlete vikendom svakih nekoliko godina. Bilo je prijatnije — čak i uzbudljivije — čeznuti za ljubavlju od njega, nego rizikovati da prihvatim ljubav od nekoga, za koga sam se bojala da bi mogao nestati.

Nikad me nije voleo. Jedva mi je uzvraćao na telefonske pozive.

Naš mozak je napravljen tako da žudi za onim što nemamo. Očekivanje, a ne postizanje onoga što želimo, rezultira oslobađanjem dopamina. Poput alkohola ili droge, čežnja je privremeni način da se pobegne od neprijatnosti stvarnosti. Kada sam prestala da žudim, prestala sam da verujem u iluziju da imam kontrolu.

Iako nisam imala seks kao mnoge moje vršnjakinje, prihvatila sam sveprožimajuću kulturnu poruku koja govori ženama da ih je intimnost bez emocija učinila jačim feministkinjama.

Postala sam toliko vešta u odvajanju od muškaraca u susretima podstaknutim alkoholom, da mi je lekar hitne pomoći sa kojim sam izlazila slomio srce, kako bi mi ukazao na te obrasce.

Počela sam da plačem i telo mi se treslo svaki put kada bih postala intimna sa nekim drugim posle njega.

Nisam mogla da dozvolim da moje telo više živi u laži – da se pretvaram da mu nije potrebna emocionalna intimnost. Šest meseci nakon tog slomljenog srca, i još nekoliko grešaka u dejtingu, upoznala sam svog sadašnjeg muža.

Realnost je da postoji beskonačan broj „prvih“. To me je naučila moja ćerka.

Tokom prve godine života, primila je prvu poštu, oduvala svoj prvi poljubac, pojela svoj prvi komad čokolade i imala svoj prvi ples sa tatom. Važne „prve“ stvari nisu diktirane nekim knjigama koje nove majke popune. Mi unosimo vrednost u prva iskustva. Potražite takva „prva“ i naći ćete više radosti u svom životu.

***
Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram