Poslednja fotografija mojih roditelja: Ljubav u doba korone

Foto: Tea Jovanović/Twitter/@AgencyTEABOOKS

Kada ova pandemija prođe, tek onda će nam postati jasno koliko je života ugašeno, koliko porodica slomljeno, koliko je praznine ostalo iza najdražih...Sav taj bol koji osećamo, ali i ljubav koja nadilazi prostor i vreme, stali su u jednu fotografiju Tee Jovanović. To je poslednja slika njenih roditelja.

Marjeta i Borivoje Jovanović bili su braku 56 godina. Nažalost, Borivoje više nije među nama.

Ćerka ovog beogradskog bračnog para, Tea Jovanović, podelila je poslednju fotografiju svojih roditelja, koju je uslikala po ideji svog oca.

Čvrsto zagrljeni i zagledani jedno u drugo, ali sa maskama, želeli su da naslov fotografije bude: „ljubav u doba korone“.

Dvoje ljudi, toliko decenija provedenih zajedno, intimnost, podrška i bezgranična ljubav koja nadvlada bolest, patnju, usamljenost… Fotografija, tako jednostavna a snažna, uspela je da nam dočara sva ta osećanja – a jedan je od najpotresnijih, ali i najlepših prizora u ovo mračno doba pandemije koronavirusa.

Foto: Tea Jovanović/Twitter/@AgencyTEABOOKS

„Tata je bio Partizanov hokejaš, prvotimac. A onda je napustio sport da bi se posvetio samo studijama arhitekture. I postao je jedan od naših najuspešnijih beogradskih arhitekata“, priča nam Tea Jovanović.

Pročitajte još:

Borivoje je gradio svuda po Jugoslaviji. Svoj radni vek proveo je u firmi „Centroprojekt“, a jedno vreme je bio i generalni direktor. Osmislio je naselje Bežanijska kosa i Julino brdo u Beogradu, granični prelaz Horgoš, Polikliniku u Nišu, hotel „Selters“ u Mladenovcu, ali i Centralnu banku Ruske federacije u Moskvi.

Dva puta je osvojio Oktobarsku nagradu grada Beograda – za stambeni blok Julino brdo i za realizaciju Trga Maršala Tita u Valjevu. Osvojio je i prestižnu nagradu lista „Borba“, a njegov rad krunisan je nagradom za životno delo 2001. godine, koju mu je dodelio Savez arhitekata Srbije.

Marjeta Jovanović radila je kao ekonomistkinja u JAT-u. Oboje su bili ljubitelji umetnosti i svega lepog.

„Otac je bio pasionirani fotograf i voleo je svaki dan da ide u fotosafarije“, ispričala nam je ćerka Tea Jovanović.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram