Ljubavna priča srpske princeze i najvećeg šmekera Holivuda

ričard barton kneginja jelisaveta
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Veliki holivudski glumac i šmeker Ričard Barton davnih sedamdesetih nije odoleo sprskoj kneginji Jelisaveti Karađorđević. Njih dvoje su bili i vereni, između dva njena braka, a u pauzi njegove ljubavi sa Elizabet Tejlor.

Davne 1961. kneginja Jelisaveta se udala za Hauarda Oksenberga, sa kojim ima dve ćerke, Katarinu i Kristinu. Razveli su se 1969. i te iste godine kneginja se udala za Nila Roksburga Balfora, s kojim ima sina Nikolasa. S trećim mužem dr Manuelom Uljou Elijasom, nekadašnjim premijerom Perua, venčala se 1987. U međuvremenu, između drugog i trećeg braka, 1974. kneginja je bila verena za britanskog glumca Ričarda Bartona.

ričard barton kneginja jelisaveta
Foto: AFP / AFP / Profimedia

„Nije to bila velika ljubav, on je hteo da se oženi princezom, a ja sam želela da postanem glumica u Holivudu“, kazala je kneginja jednom prilikom.

Zajednička fotografija, koja i danas kruži društvenim mrežama, nastala je tokom snimanja njihovog zajedničkog filma te 1974. Veza je bila burna, njegova sklonost ka alkoholu je bila jača, pa na kraju ni film nije završen, a i veridba je raskinuta.

Pročitajte još:

Kneginjina ćerka Katarina Oksenberg govorila je jednom prilikom po čemu pamti poznanstvo svoje majke i velikog zavodnika.

„Mama, tata, sestra Kristina i ja otišli smo te zime u Gštad, u Švajcarsku, mada mi ti zajednički odmori nikada nisu bili jasni, jer su mama i tata (Hauard Oksenberg) već uveliko bili razvedeni. Stoga mi je to poziranje pred ljudima i izigravanje srećne porodice izgledalo pomalo bizarno“, priča ona.

Pričala je kako su odmah po dolasku otišli do planinske kolibe Elizabet Tejlor i njenog muža Ričarda Bartona jer su imali dogovorenu večeru sa njima. Tokom večere, Katarina i sestra su bile u sobi Elizabetinih sinova. Kako kaže, soba im je ličila na dečji Divlji zapad, gde je sve bilo dozvoljeno.

„Njihovo odrastanje nije bilo ni nalik mom tradicionalnom engleskom vaspitanju koje sam imala. I zbog toga sam se pitala ko li su ti fantastični roditelji koji dozvoljavaju svojoj deci da se ponašaju tako. Po mojoj proceni, ta deca su dobila roditelje na džek potu. I tada je, verujem, bilo prvo veče kada je seme iz zemlje čuda posađeno duboko u moju podsvest. Tako da možete da zamislite koliko je bila ironična situacija kada su se moja majka i Ričard Barton verili šest godina kasnije“, navodi Katarina.

Naime, Ričard Barton i Elizabet Tejlor su se razveli u junu te 1974. godine, a on se jugoslovenskom princezom verio septembra te iste godine. Nakon samo godinu dana Ričard se opet oženio Elizabet Tejlor.

„Između svojih pijanih sesija, koje su na kraju i navele moju majku da ga ostavi, bio je najdivnija, najbrižnija i najposvećenija očinska figura u mom životu. Naučio me je Šekspira, zajedno smo slagali gigantsku slagalicu od skoro dva metra. Išli smo da se kockamo u kazinu, a kako sam bila maloletna krio me je ispod ekrana. Dozvoljavao mi je da se kladim, nestajao bi, a onda bi se vraćao sa gomilom kesica čipsa i govorio da sam pobedila. Dozvoljavao mi je da vozim mercedes po auto-putu, a na mesto vozača mi je stavljao jastuke kako bih mogla da dohvatim volan i kočnice. Srećna sam jer je udahnuo magiju u moj život“, kazala je Katarina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram