Pitala sam ljude u Srbiji šta znači „jak muškarac“: Momci, pažljivo pročitajte Lidijin odgovor

Foto: Shutterstock

Da li uopšte delite ljude na slabe i jake?

U pravu je bila Konstrakta, danas se od nas najviše očekuje da budemo „zdravi, zdravi, zdravi“, ali zaboravila je na još jedan važan imperativ – da budemo jaki.

Moraš biti snažan, moraš pokazati da si jak, tvoja snaga leži u tebi, ti moraš pobediti, najjači samo opstaju, i tako dalje i tako dalje. Ovo su samo neka od opštih mesta koja se ponavljaju u motivacionim porukama lajfkoučeva i lajfstajl gurua koji ubiraju gomilu novca eksploatišući ljudske slabosti i nesigurnosti.

Često ćete i u običnom razgovoru između prijateljica, kad pričaju o tome kakvog partnera traže, čuti komentar „želim da bude jak muškarac, koji će moći da me prati i da se nosi sa mnom“. Ali šta to zapravo znači? Zašto je toliko bitno da bilo ko bude jak, naročito muškarac i šta za vas lično znači ovaj pojam.

Pokušali smo da dobijemo odgovor u Fejsbuk anketi i odziv je bio i više nego šarolik, a možda je najbolje ovu pojavu definisala jedna Lidija.

„Jak muškarac je pre svega staložen, promućuran muškarac koji zna kud je pošao, ne podleže trenutnim raspoloženjima, nije nesiguran ni šta hoće ni šta neće, ume da stigne do cilja razumno, razložno i strpljivo, da nije histerik i da se žena pored njega oseća da je žena, da ume da razreši teške trenutke racionalno, koliko god da su teški.“

Lidija je naravno dobila reakcije na svoj odgovor i to uglavnom od muškaraca koji su joj sami rekli da „to ne postoji“. Obratite pažnju na zamenicu „to“. Okej, hajdemo dalje.

Osim Lidijinog odgovora koji se uklapa u sliku muškarca kog bi svaka žena poželela, bilo je i onih duhovitih koje su davali i muškarci i žene.

Rekli ste nam:

„Može da okači sve zavese po kući bez pauze“, „Drvoseča, brate mili“, „Kada vičem na njega da ne plače kod mame“, „Najbolje se vidi kad dobije temperaturu 37,1“,…i kad smo kod temperature jedna čitateljka je podelila sledeće: „Moj pokojni suprug, kada dobije temperaturu je govorio – Bogu dušu, Bog je neće.“

„Mekan kao pamuk, hrabar kao lav“ je verovatno ono o čemu maštamo još dok smo klinke, a uz to nekako ide i „onaj koji zna šta hoće“. Većina žena koje su u braku je odgovorila nešto slično – da gine za porodicu, sposoban da zaštiti porodicu, porodica mu je uvek na prvom mestu.

Jedan Vladimir kaže: „Koji odoleva iskušenjima i ostane lojalan svojoj ženi, to je za mene jak muškarac“, dok su gospođi Svetislavi bitniji mišići i strpljenje.

„Da može da odvrne teglu ili otvori flašu vina, da ponese teži teret uz stepenice i da ćuti i da trpi… i da ima puuuuno smisla za humor“, piše ona.

Zanimljivo nam je bilo kako nešto mlađe žene imaju potpuno drugačiju vizuru jakog muškarca, pa misle da je to onaj „koji se ne plaši da bude slab“.

BONUS VIDEO: Tri horoskopska znaka koji će rizikovati sve za ljubav

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram