Osam signala koji naučno dokazano ukazuju na razvod

Kejti Holms i Tom Kruz; razvod
Foto: FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia

Niko ne može sa sigurnošću reći nekom paru kako njihov brak ide u propast. Ali društveni naučnici su prilično dobro predvideli neke stvari koje utiču na propast bračne zajednice.

Časopis Business Insider otkrio je faktore koji značajno utiču na razvod braka. Naravno, ako imate neke od njih, to nije nužno i presuda vašem odnosu, ali treba razmisliti o njihovom uticaju – kako ga smanjiti ili nadvladati, prenose 24 sata.

Venčanje u tinejdžerskim godinama ili nakon 32. godine

Najbolje vreme za vjenčanje je kad se osećate spremno i kad nađete nekoga s kim mislite da provedete život. Ne prisiljavajte ništa, a ni nemojte odlagati. Kada dođe vreme znaćete da ste spremni i da nekome možete reći „da“ kad god vas pita.

Istraživanje koje je sproveo Nikolas Vulfinger, profesor sa Jute, tvrdi da su parovi koji se venčavaju u tinejdžerskom uzrastu i parovi koji se venčaju sredinom 30-ih ili kasnije, izloženi većem riziku od razvoda od parova u kasnim 20-ima i ranim 30-ima.

Rizik je posebno veliki za one koji se venčaju u tinejdžerskom uzrastu – Vulfinger je otkrio da se šanse za razvod nakon 32 godine svake godine povećaju za oko 5 odsto.

www.allover.cc/TPH / allOver Photo / Profimedia

Muža koji ne radi puno radno vreme

Naučnica Aleksandra Kilevald istražila je heteroseksualne brakove započete nakon 1975. godine – a saznala je da parovi u kojima suprug nije imao puno radno vreme imaju veće šanse za razvod u poređenju s parovima u kojima je suprug radio puno radno vreme. Međutim, radni status žene nije puno uticao na razvod.

Ona zaključuje da je stereotip muškog hranitelja i glave porodice još uvek prisutan i može da utiče na bračnu stabilnost.

Bez završene srednje škole

„Šansa da se brak završi razvodom bila je manja za ljude s više obrazovanja. Oni koji su se venčali, a nisu ni završili srednju školu, imali su više šanse za razvod od onih koji su završili fakultet“, ističe rezultat Nacionalnog longitudinalnog istraživanja mladih (1979.), koje je proučavalo obrasce brakova i razvoda mladih „bejbi bumera“.

To može da ima veze s činjenicom da niža obrazovna postignuća predviđaju niži dohodak – što zauzvrat predviđa stresniji život.

„Ja mislim da je zaista teško imati produktivan, srećan brak kad su vaše životne okolnosti vrlo stresne i kad vaš svakodnevni život uključuje, recimo tri ili četiri autobuske rute da biste došli do svog posla“, rekao je psiholog Eli Finkel.

kokice mikrotalasna
Foto: LightField Studios / Panthermedia / Profimedia

Pokazivanje prezira prema partneru

Džon Gotman, psiholog sa Univerziteta u Vašingtonu i osnivač Gotman instituta, određena ponašanja u odnosima naziva ‘četiri jahača apokalipse’. To je zato što predviđaju razvod sa zastrašujuće velikom tačnošću.

Prvi je prezir: vaš partner je ispod vas – Gotman to ponašanje naziva ‘poljupcem smrti’. Drugi je kritika: često kritikovanje ponašanja i karaktera vašeg partnera. Treći je odbrambenost: igranje žrtve tokom teških situacija. Četvrti je ignorisanje: nedostatak komunikacije, zanemarivanje…

Preterana privrženost

Ako kao niste skloni da se grlite, ljubite i držite se za ruke, to bi moglo da predstavlja problem. Ali ako ste nerazdvojni i to bi mogao biti problem.

Psiholog Ted Hjuston pratio je 168 parova tokom 13 godina – od dana venčanja. On i njegov tim proveli su višestruke razgovore s parovima u toku studije.  Evo jednog fascinantnog nalaza iz rada objavljenog u časopisu Interpersonal Relations and Group Processes iz 2001. godine:

„Parovi koji su se razveli nakon sedan ili više godina bili su kao mladenci preterano privrženi i priljubljeni jedan uz drugog, tako da su pokazivali oko trećinu više ljubavi nego supružnici koji su bili srećno venčani“.

„Parovi čiji brakovi započinju u romantičnom blaženstvu posebno su skloni razvodima jer je takav intenzitet teško održavati. Vjrovali ili ne, brakovi koji započinju s manje ‘holivudske romanse’ obično imaju perspektivnije budućnosti“, rekla je Aviva Pac za Psychology Today.

Dženifer Lopez, Aleks Rodrigez
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Dnevni stres

Članak iz 2007., objavljen u Journal of Social and Personal Relationships, proučavao je činioce koji su doveli do razvoda i otkrio da je svakodnevni stres važan razlog odluke o razvodu kod mnogih parova.

Autori su čak otkrili da su nakupljanje svakodnevnog stresa dovodi do zaljubljivanja u drugu osobu, partnerskog nasilja ili čak velikog životnog događaja koji bi izazvao promene u privatnom životu.

Pročitajte još:

Povlačenje tokom sukoba

Studija iz 2013., objavljena u Journal of Marriage and Family, pokazala je da muževo povlačenje tokom sukoba predviđa veće stope razvoda. Ovaj se zaključak temeljio na intervjuima naučnika s oko 350 novopečenih parova koji žive u Mičigenu.

Osim toga, parovi koji tako ‘rešavaju’ sukobe su manje srećni u odnosima.

Opisivanje vašeg odnosa na negativan način

U jednoj studiji, objavljenoj 2000. godine u Journal of Family Psychology, Gotman i kolege intervjuisali su 95 novopečenih parova, a rezultati su pokazali da ocene parova na određenim merama predviđaju snagu ili slabost njihovog braka. Oni koji su negativno pričali o svom braku i svom supružniku imali su veće šanse za razvod, piše Ifl Science.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram