Dva pitanja koja otkrivaju da li je brak osuđen na propast

Marriage Story
Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Leora Friedberg i Stiven Stern, ekonomisti sa Univerziteta Virdžinia u SAD-u, su u sklopu Nacionalnog istraživanja porodica i domaćinstava sproveli istraživanje na 4242 bračna para - postavili su im dva pitanja pa proverili u kakvom stanju je njihov odnos šest godina kasnije.

Pitanja su bila sledeća, a prenose ih 24 sata.

Koliko ste srećni u braku u odnosu na to koliko biste bili srečni da niste u braku?

Ponuđeni odgovori su bili – puno manje, manje, isto, više, puno više.

Šta mislite, kako je vaš supružnik odgovorio na to pitanje?

Pročitajte još:

„Ideja ljubavi je da vas usrećuje i sama činjenica da je vaš supružnik jednostavno srećan. Na primer, mogla bih pristati na to da ja radim više kućnih poslova, što donekle smanjuje moju ličnu sreću, ali to se nadoknađuje spoznajom da moj partner od toga ima koristi, odnosno da je srećniji“ rekla je Leora Friedberg i dodala kako se čini da mnogi parovi tome ne pridaju važnost.

Samo 40,9 posto parova koji su učestvovali u istraživanju su uspeli da predvide šta će reći njihov partner. Čak četvrtina ispitanih pokazala je ozbiljne razlike u percepciji sreće njih kao bračnog para, napomenula je.

Parovi koji su priznali kako ne bi bili ništa manje srećni da nisu u braku ili oni koji su pogrešno pretpostavili kako je supružnik odgovorio na prvo pitanje, češće su se razvodili, prenosi Your Tango.

„Stope razvoda bile su češće kod onih koji su rekli da su u braku nesrećniji nego što bi bili da nisu venčani, kao i kod onih parova koji su precenili sreću svojih partnera“, pojasnio je Stiven Stern.
***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram