Opasnost koja vreba one koji traže ljubav na internetu

Foto:shutterstock

Tokom poslednjih nekoliko decenija, svet se naglo usmerio ka digitalizaciji svakodnevnih aktivnosti, uključujući i upoznavanje. U pojedinim zemljama aplikacije za upoznavanje su postale najpopularniji način za upoznavanje ljudi, dok je komunikacija modernih parova gotovo nezamisliva bez društvenih mreža. Ipak, postoji i druga strana novčića: kako ljubavne veze prelaze u digitalni svet, prikupljanje i javno deljenje ličnih podataka (takođe poznato kao „doxing“) postalo je velika briga.

Tim kompanije Kaspersky je sproveo istraživanje, u kome su izložene glavne pretnje i strahovi sa kojima su se korisnici suočili tokom onlajn upoznavanja. Kao rezultat toga, stručnjaci kompanije su otkrili da je svaki šesti korisnik bio na meti doxinga prilikom onlajn upoznavanja.

Uz sve veću zastupljenost društvenih mreža i aplikacija za upoznavanje, komunikacija je postala lakša, brža i mnogo jednostavnija. Prema istraživanju kompanije Kaspersky, mada je polovina (54%) ispitanika reklo da su im aplikacije za upoznavanje olakšale proces pronalaženja partnera, 55% njih tvrdi da se boji da će ih neko koga su upoznali onlajn uhoditi, što je jedna od posledica doxinga.

Prekomerno deljenje ličnih podataka u aplikacijama za upoznavanje i na društvenim mrežama je nešto što bi moglo dovesti do velikih problema u budućnosti. Korisnici ostavljaju ogroman trag informacija za identifikaciju onlajn, a te podatke doxeri mogu da se preuzmu i iskoriste. Pristup informacijama kao što su kućna adresa žrtve, radno mesto, ime, broj telefona, itd. povećava rizik od toga da će pretnje iz onlajn sveta preći u fizički. Na primer, svaki šesti (16%) ispitanik priznaje da je bio meta doxinga. Osim toga, postoje i ispitanici (11%) koji su bili žrtve doxinga prilikom onlajn upoznavanja, ali s obzirom na to da nisu bili upoznati sa pojmom „doxing“, nisu znali da im se to desilo.

Istraživanje takođe otkriva više detalja o pretnjama po privatnost sa kojima se korisnici suočavaju prilikom onlajn upoznavanja. Čak 40% ispitanika je reklo da je, dok su komunicirali onlajn, njihov partner delio slike njihovog razgovora bez njihovog pristanka, pretio im ličnim podacima koje je pronašao onlajn, delio njihove intimne fotografije, ili ih uhodio u stvarnom životu, što je takođe direktna posledica doxinga.

Najrasprostranjeniji problem je sajber uhođenje – 17% ispitanika priznaje da ih je na društvenim mrežama uhodila osoba sa kojom nisu stupili u kontakt.

„Zaista, društvene mreže i različite aplikacije su nam znatno olakšale upoznavanje. Možda ćete pronaći ljubav svog života na internetu, ali nažalost, postoje i botovi i prevaranti koji na platformama za upoznavanje traže plen. Zato je tokom onlajn komunikacije sa nekim i dalje bitno da zapamtite osnovna pravila digitalne privatnosti. Kako biste bezbedno upoznavali ljude onlajn, preporučujem da ne delite lične informacije, kao što je vaš broj telefona, lokacija, kućna adresa, mesto gde radite, itd. Sprečavanje pretnji u tako ranoj fazi će vam omogućiti da uživate u onlajn upoznavanju bez ikakvih strahova,“ komentariše Ana Larkina (Anna Larkina), stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram