Nežna strana muške seksualnosti je i dalje tabu

Par
Foto: GORILLA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Rodne norme u heteroseksualnim odnosima nalažu da su muškarci ti koji bi trebalo da žele žene i da iniciraju seksualni odnos, dok im je osećaj da su oni poželjni - relativno nevažan. Međutim, istraživanja govore drugačije.

U studiji objavljenoj u magazinu Journal of Sex & Marital Therapy, rezultati su pokazali da čak 95 odsto muškaraca kaže da momenat kada se osećaju poželjno suprotnom polu, utiče na celokupno seksualno iskustvo. Pored toga, 88 odsto njih kaže da postoje jasne stvari koje njihove partnerke mogu uraditi kako bi se oni osećali poželjno.

Studija: „Želim da me želiš“

Autorka studije, Sara Hanter Murej, je bračna i porodična terapeutkinja i autorka knjige “Not Always in the Mood: The New Science of Men, Sex, and Relationships.”

“Karijeru sam započela istražujući seksualnu želju kod žena. To je delimično zato što sam i sama žena, ali i zbog toga što mi je bilo jasno da postoji jako mnogo faktora koji utiču na žensku seksualnost”, rekla je Sara u jednom intervjuu.

“Vremenom sam počela da se pitam zašto se ništa ne priča o muškoj seksualnoj želji? Pretpostavka je bila da je to zato što se muška seksualna želja činila jasnom, direktnom i površnom. Shvatila sam sa moram da razgovaram direktno sa muškarcima na ovu temu”, zaključuje ona.

Tri stotine muškaraca je bilo uključeno u  studiju. Raspon godina išao je od 18 do 65, a dužine veza su bile od sedam meseci do 45 godina.

Rezultati

Skoro svi (95 odsto) su rekli da im je osećaj poželjnosti jako važan.

Kada su muškarce pitali šta njihove partnerke trenutno rade da bi im dale do znanja da su poželjni, 41 odsto je opisao verbalno izražavanje privlačnosti, 34 odsto je reklo da su partnerke inicirale fizički dodir, 28 odsto je naveo da su partnerke inicirale seksualni odnos, a 19 odsto je objasnilo da su partnerke entuzijastične/uzbuđene tokom seksa.

Zanimljivo je da su, opisujući stvari koje bi njihove partnerke mogle da učine kako bi pokazale svoju seksualnu želju, mnogi muškarci opisivali radnje koje su bile više romantične nego seksualne. Na primer, 18 odsto muškaraca je želelo više romantike od svojih partnera, 16 odsto je želelo više neseksualnog dodira, a 19 odsto je insinuiralo da želi više flertovanja/zadirkivanja od partnerke.

Neki od primera koji su muškarci navodili kao poželjno ponašanje su: masiranje stopala, poljubac u prolazu, maženje na kauču ili da im partnerka udeli neki kompliment.

“Ovo ne samo da oslikava nežniju stranu muške seksualnosti nego što obično primećujemo, već takođe sugeriše da možda poprilično grešimo u vezi sa muškom seksualnom željom. Morali bismo kritičnije razmišljati o muškoj seksualnosti, umesto što se oslanjamo na zastarele pretpostavke”, zaključuje terapeutkinja.

***
Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram