Nauka otkriva koliko puta nedeljno treba da imaš seks da bi popravio zdravlje

Foto: Ammentorp Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta je za vas redovan seks?

Poznato je da seks izuzetno dobar za zdravlje, ali prednosti koje vaše telo ima od njega može zavisiti od toga koliko dana u nedelji ga praktikujete. Što ga više upražnjavate, to ćete biti zdraviji.

Seks jednom nedeljno će imati pozitivne uticaje na održavanje vaše linije.

Vođenje ljubavi podstiče lučenje oksitocina, koji, osim što podstiče bliskost između partnera utiče i na mirniji i kvalitetniji san.

Osobe koje u seksu uživaju dva puta nedeljno imaju 30 odsto viši nivo imunoglobulina, koji organizmu pomaže da se odbrani od infekcija, pokazale su studije.

Ako imate redovan seks, imunitet vam je jači, pa su manje šanse da zakačite neku infekciju ili prehladu.

Seks jednom ili dva puta nedeljno takođe utiče na zdravlje srca i odlaganje menopauze kod žena.

Istraživanje sa Univerzitetskog koledža u Londonu pokazalo je da je 28 odsto manja verovatnoća da će žene srednjih godina koje vode ljubav jednom nedeljno doživeti promenu u narednoj deceniji. One koje i dalje imaju seks barem jednom mesečno imaju 19 odsto manji rizik.

Redovni seksualni odnosi, smanjuju nivoe homocisteina, štetne hemikalije u krvi koja može izazvati probleme sa srcem.

Smatra se da muškarci koji imaju više seksa takođe imaju bolju cirkulaciju i zdravije krvne sudove.

Istraživači iz Nacionalnog odbrambenog medicinskog centra na Tajvanu pratili su više od 2.000 muškaraca i žena, starosti od 20 do 59 godina.

Oni su analizirali uzorke krvi kako bi izmerili nivoe homocisteina i uporedili rezultate sa seksualnom aktivnošću dobrovoljaca.

Rezultati su pokazali da su najmanji tragovi hemikalije pronađeni kod muškaraca koji su tvrdili da imaju seks najmanje dva puta nedeljno, dok su najveća očitavanja pronađena kod onih koji ga praktikuju manje od jednom mesečno, piše The Sun.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram