Najopasniji saveti za srećan brak koje slepo slušamo – a uopšte nisu korisni

Foto: Giuseppe Lombardo / Alamy / Alamy / Profimedia

Neki saveti ipak nisu toliko dobri.

Ako ste u braku ili vezi, onda sigurno znate da tuđi saveti nisu retkost. Neke tražimo, neke ne, neki su razumni, drugi nisu…

U svakom slučaju, bračni saveti nisu retkost, a i njih možemo podeliti na one dobre i one loše. Pitanje je – kako znati koji savet je dobar, a koji nije?

Stručnjaci za veze izdvojili su savete koje bračni parovi često dobivaju, a koji potencijalno mogu biti opasni.

Donosimo ih u nastavku pa sledeći put kada vam netko udeli neki od ovih saveta dobro razmislite.

Sedam čestih bračnih saveta koji zapravo mogu biti jako opasni:

Pripremi se za puno posla

Posao o kojem se ovde priča podrazumeva da stalno morate činiti sve kako biste ugodili svom partneru. Međutim, iako je brak odnos u kojem obe strane treba da se trude kako bi održale sklad i romantiku, to nikako nije odnos u kojem biste stalno trebali ulagati velike napore kako bi sve funckionisalo savršeno.

Brak je dobar ako ne predstavlja napor

Supružnici prevara
Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Sada imamo savet koji je potpuno suprotan prvom. Ne postoje odnosi koji nisu izazovni pa takav nije ni brak. Ponekad ćete morati savladati određene prepreke. Ono čega morate biti svesni je to da su deo braka dva bića koja se razvijaju. Ponekad se može dogoditi da se udaljite, da se osećate manje povezanima, a onda je na vama da se potrudite i ponovno povežete.

Prihode i rashode treba deliti 50-50

Očekivanje da svaka strana treba jednako finansijski doprineti može stvoriti toksično okruženje. Verovatnoća da će oba partnera jednako zarađivati u svakom trenutku je mala. Zato umesto da finansije svedete na jednaki doprinos, sedite i iskreno porazgovarajte sa svojim supružnikom o tome što vam oboma finansijski odgovara. Takođe, vaše kućne finansije niste dužni nikome objašnjavati. Bitno je da pronađete rešenje koje vama odgovara.

Ako se svađate, svađajte se pošteno

Prema rečima stručnjaka, može biti jako opasno govoriti parovima da svaka svađa može biti i poštena svađa. Naime, kada se svađamo s osobom koju volimo aktivira se središte za strah u našem mozgu i teže nam je pristupiti racionalnim mislima i sposobnosti rasuđivanja.

Iako je dobro pokušati pronaći način da situacija ne eskalira, nije razumno očekivati da će svađa baš svaki put biti poštena i razumna. Zato je ključno pomirenje nakon svađe. Kada se obe strane smire, dobro je kroz razgovor pokušati proveriti šta se dogodilo, ući u kožu onog drugog i ako je potrebno, izviniti se.

Ono što ne znaju neće ih povrediti

Pretpostavka da će vašem partneru bili bolje ako nešto ne zna je racionalizovanje pretpostavke da bi to nešto moglo iste sekunde razoriti stabilan dom. Ako mislite da je vaš odnos toliko podložan urušavanju, možda imate nekih ozbiljnijih problema?

Mišljenje stručnjaka za odnose je da su iskrenost i hrabrost faktori koji učvršćuju vezu među parovima. Pokušajte to imati na umu kada vam sledeći put neko savetuje da sakrijete određene stvari od partnera.

Napravite raspored za seks

Foto: Frank and Helena / ImageSource / Profimedia

Savet koji često dobijaju parovi kod kojih je smanjena želja za seksom je taj da naprave raspored. Iako slaganje rasporeda kod nekih parova može funkcionisati, kod mnogih se može dogoditi to da se seks pretvori u iskustvo ispunjeno pritiskom i teskobom. To u završnici može uticati na vaše emocionalno zdravlje, kao i na zdravlje vašeg braka.

Prema rečima stručnjaka za veze, bolja opcija je pronaći seksualnog terapeuta i zajedno s njim pronaći rešenje problema. Seks je nešto što treba biti zabavno, a ne još jedan zadatak koji ćete precrtati na popisu obaveza.

Brak je težak

Prema rečima stručnjaka za veze – ovo može biti jako problematičan savet. Radi se o tome da je brak težak kada je brak loš. Ako nas svi uveravaju da je svaki brak težak, može doći do toga da se nosimo sa stvarima s kojima se ne bismo trebali nositi i da prelazimo preko problema preko kojih ne bismo trebali preći samo zato što nas svi uveravaju da je brak težak.

Brak može doneti određene izazove, ali nije nešto što bi trebalo biti teško iz dana u dan. U dobrom braku partneri se međusobno podržavaju i zajednički rešavaju probleme, prenosi zadovoljna.hr.

***

Bonus video: Tamara je srpska hirurškinja u Brazilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram