Da li deca više ispaštaju kad se roditelji razvedu ili kad imaju loš brak

Foto Shutterstock/Printscreen/Instagram

Šta je gore za decu?

Porodica nam pruža temelj za naše buduće vrednosti, ubeđenja, funkcionisanje u svetu – a šta se dešava kada je taj temelj poljuljan?

Idealan brak ne postoji, ali kada odnosi između partnera postanu netrpeljivi, to često najviše osećaju deca. Na društvenim mrežama u Srbiji ovih dana je ponovo aktuelna velika rasprava: da li deca više ispaštaju kad se roditelji razvedu ili kad imaju loš brak?

Postavili smo to pitanje našim čitaocima, ali i psihoterapeutkinji Snežani Milčić.

Šta je reč stručnjaka?

„Loš brak podrazumeva puno neprijateljstva između supružnika. To znači da su deca izložena tom neprijateljstvu koje roditelji jedno prema drugom iskazuju. To je tačka za koju se stručnjaci hvataju kada kažu da je za decu mnogo bolje da se roditelji razvedu i onda budu roditelji detetu, a ne budu partneri. Onda je prijatnija situacija za decu“, za Zadovoljna.rs je objasnila Milčić.

Kako će se na decu odraziti brak prepun konflikata zavisi od uzrasta – ali posledice su neizbežne.

„Ako su školskog uzrasta, obično se povuku u sebe ili popuste u školi. Deca su vrlo lojalna roditeljima, bez obzira što oni na neki način nepravedni prema njima. Tako da često sve kriju od nastavnika ili socijalnih radnika kada budu pitani šta se dešava. Mala deca su opet drugačija, misle da to tako treba. A dugoročno, deca koja rastu u porodici gde je partnerstvo puno neprijateljstva i konflikata, to kasnije prenose na svoju decu i svoje partnere – jer to je jedini model funkcionisanja porodice za koji znaju“, upozorava psihološkinja.

Sistemska porodična terapija kojom se Snežana Milčić bavi, razvod ne posmatra kao rizičan za decu nijednog uzrasta.

„Zapravo, toksičan razvod je ono što je rizično. Kada se roditelji dogovore sami oko toga kako da nastupe i detetu kažu da se razvode, onda za decu razvod ne mora da bude rizičan. Postoji fama oko toga da su deca razvedenih roditelja deca koja su na neki način uskraćena za neki zdrav razvoj, ali to nije tačno“, jasna je Milčić.

Foto: Shutterstock

Pitali smo i vas da li deca više ispaštaju kad se roditelji razvedu ili kad imaju loš brak – a ovo su odgovori s Fejsbuka.

„Nije dobro nijedno ni drugo za decu, ali svakako mislim da je loš odnos u kući, mnogo gori od razdvojenosti roditelja, jer je konstantna tenzija, nervoza, svađe, stresovi.. Lakše balansira kad ima više mira, nego nesloge i problema, lakše prihvataju stvari i mogu bolje da sagledaju situacije kroz život. Imaju svoj prostor u miru, pa i kad naiđe turbulencija, lakše se prevaziđe, nego konstantno trpljenje“.

„Deca najviše ispaštaju kada se partneri svađaju, ne komuniciraju ili se prepucavaju preko deteta…bili u braku ili razvedeni“.

„Mislim kada se razvedu jer bez obzira na roditeljsku neslogu ono decu podjednako vole i bolje da imaju oba roditelja“.

„Odrasla sam u jednom braku gde je odavno trebalo da se razvedu…nisu to uradili. Više su mi štetili sa tim nego da su se razveli. Ja sam se razvela i u dobrim odnosima sam sa bivšim mužem zajedno se brinemo o našem sinu i da uvek je bolji razvod nego loš brak!“

„Deca u lošem braku pate i mnogi trpe i drže to u sebi. Bolje i razvesti se, ne mučiti ni sebe ni decu. Deca kasnije imaju problem u svom braku ili vezi, jer imaju teške i loše primere“.

„Ja sam dete razvedenih roditelja i neizmerno sam zahvalna svojoj majci što me je spasla tog straha i stresa. Nikada mi ništa nije falilo jer sam u njoj imala i imam svu ljubav, pažnju, podršku ovog sveta… Hvala mama“.

„Deca ispaštaju u oba slučaja i kada je brak roditelja loš sa stalnim svađama, ali kada se roditelji bivši supružnici svađaju posle razvoda braka. Ustvari roditelji često nesvesno zaboravljaju šta je najbolji interes za njihovo dete a to je sloga između mame i tate. Tako jednostavno, ali nažalost teško održivo“.

„Mislim da deca najviše trpe u oba slucaja. To jako utie na njihov razvoj i na njih kao odrasle ličnosti. Opet, sve zavisi od deteta. Neko postane sklono porocima, povlačenju u sebe“.

„Definitivno kad imaju loš brak. U oba slučaja je teško ali kad su razdvojeni i kad dete gleda srećnu majku i srećnog oca pa iako nisu zajedno lakše je. Stojim pri tome da se ne treba venčavati zbog trudnoće na silu iako to jedan od supružnika ne želi. Kada dete nauči da roditelji ne žive zajedno lakše je nego da gleda neki život na silu svađe, rasprave i ostalo. Daje mu se primer da je brak loš i onda i ono sutra neće želeti da uđe u brak“.

„Krajnje diskutabilno i od slučaja do slučaja. Moja deca su posle razvoda bili žrtve manipulacijama od strane oca. Bio je svestan da samo ako njih povređuje povređuje i mene. Deca kada su otpočela svoje živote delimično su odahnula. Mada i sada pokušava“.

Foto:Shutterstock

A evo i vaših odgovora sa Instagrama.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

***
BONUS VIDEO: Radmila Petrović o roditeljstvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram