Da li je bolje da dete ide u vrtić ili da ga čuvaju baka i deka

Foto: Shutterstock

Da li da vam baka vaspitava dete ili vrtić?

Večita dilema svakog roditelja je kome poveriti decu na čuvanje. Mnogi smatraju da će deci biti najlepše kod bake i deke ali pojedinima je vrtić najlogičnija opcija.

Dečja psihološkinja Milena Buđevac objašnjava zašto je dobro da dete ide u vrtić ali i kako baka i deka mogu zadovoljiti detetove potrebe.

„Potrebe deteta se tokom odrastanja menjaju, pa tako dete do uzrasta od 2,5 ili 3 godine sasvim dovoljno stimulacije za razvoj dobija u kućnim uslovima. Do tog uzrasta topao, predvidiv i adekvatan odgovor odrasle osobe koja brine o detetu su od presudnog značaja jer se formira slika o sebi i svetu. Zato je do tog uzrasta sasvim ok da dete ne ide u vrtić ukoliko roditelji imaju osobu od poverenja koja može da zadovolji te standarde – da bude topla, nežna, strpljiva, da komunicira dosta sa detetom i prati njegove potrebe.

To u vrtićima zbog brojnosti dece nije moguće na taj način zadovoljiti, ali svakako je bolja opcija nego ostaviti pošto-poto dete kod kuće sa osobom sa kojom roditelji nemaju dobar odnos ili koja radi suprotno vrednostima koje roditelji imaju (npr. daje slatkiše, daje telefon, ne izvodi dete napolje u šetnju, ne prilagođav rečnik pred detetom…)

Od treće godine, dečji fokus se pomera na vršnjake – raste potreba da se bude sa njima u kontaktu, igra i učestvuje, a kroz to se uče socijalne veštine i pravila.  Takođe, vrsta edukativno-zabavnih aktivnosti kod kuće uglavnom bude iscrpljena i onda vrtić postaje idealna opcija.

Roditelje uvek savetujem da biraju onu opciju sa kojom se oni, roditelji, osećaju sigurnije i opuštenije jer od njihovog raspoloženja će mnogo zavisiti i kako će razdvajanje teći i kako će dete doživeti vreme bez roditelja.

Velika pomoć pri donošenju odluke vrtić ili bake (deka, dadilja…), može da bude jednostavan zadatak za roditelje. Zamenite reč „čuva“ sa rečju „vaspitava“ i vidite koja vam se opcija čini prihvatljivija – da li „baka nam vaspitava dete“ ili je to „vrtić nam vaspitava dete“?

Moramo biti svesni da dete provodi od 4-8 (pa nekada i više) sati u tom okruženju sa tim osobama pet dana nedeljno (bilo da je baka ili vaspitačica) i time je njihov uticaj na vaspitanje i ponašanje našeg deteta ogroman“, zaključuje Milena.

Postavili smo pitanje na mrežama da bismo čuli vaše mišljenje i ovo su odgovori.

„Vrtić. Bake i deke su odhranili svoju decu i godinama su kad im treba mir. Ok je uskočiti baš kad škripi, ali da budu robovi unučićima nikako“, napisala je jedna komentatorka. Mnogi su davali slične odgovore, govoreći da je treba rasteretiti baku i deku što je više moguće i da vrtić pomaže kod socijalizacije.

„Vrtić. I babe i dede imaju i treba da imaju svoj život. Takođe deca se navikavaju na kolektiv, obaveze, socijalizuju se, uče zajedno sa vršnjacima.“

„Vrtić definitivno , da treba bake da čuvaju bake bi rađale. Da ulete i pripomognu to uvek ali vrtiž je zakon, jer bake su bolećive , popustljive a deci treba njihovo društvo, da se socijalizuju…“

„Obavezno vrtić, nemaju autoritet baka i deka kao vaspitačice vrtića…100%“

„Vrtić naravno…Moje su krenule od jaslica i ništa im nije falilo. Bake i deke su bake i deke a ne svakodnevne dadilje.“

„Vrtić, socijalizacija radne navike. Pre svega druženje sa drugom decom, a decu vaspitavaju mama i tata, ne vaspitačice i bake i deke.“

Neki su smatrali da su deca ipak kod bake i deke „u sigurnim rukama“.

„Moju decu su čuvali deka i baka do predškolskog uzrasta. Nista im nije falilo , nisam razmišljala ni da li su gladni ni bolesni. Posle su pošli u predškolsko kao druga deca i bilo je sve ok.“

„Sve zavisi da li ti roditelji mogu da plaćaju vrtić, a zašto bi dete bilo zatvoreno ceo dan u vrtiću ako imaju baku ili deku koji mogu pričuvati dete posle vrtića . Ima raznih slučajeva mozda to dete nema oba roditelja i tako. Moj unuk je išao i u vrtić a kod kuće sam ga ja čuvala.“

Pojedini smatraju da nijedna opcija nije dobra i da roditelji treba da odgajaju svoje dete.

„Verujte ni jedno, ni drugo. Bolje da majke čuvaju i vaspitavaju svoju decu kod kuće, jer od kuće sve počinje…“

„Sve ima svoje prednosti i nedostatke. Svako kako misli neka radi ako ima izbor. Najbolje je kombinovano.“

***

Bonus video: Kome poveravamo decu na čuvanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram