Misterija Amande Lir: Muza kojoj je Dali platio promenu pola

Amanda Lir
Amanda Lir; Foto: LECOEUVRE PHOTOTHEQUE / AFP / Profimedia

Amanda Lir je najverovatnije rođena kao Amanda Tap, davne 1946. godine u Hong Kongu. Ili još davnije 1939, u Sajgonu. Nije sigurno ko su joj bili roditelji, svašta se pričalo o njenom egzotičnom poreklu... A možda je zapravo rođena kao Alan Tap? Mnogi su, zapravo, sigurni da je bila dečak, iako se o Amandi Lir malo toga može sa sigurnošću tvrditi. Postala je poznata kao ljubavnica Dejvida Bouvija i Salvadora Dalija, zavladala je Evropom kao moćna disko diva, a u svemu tome ostala jedna od najvećih šoubiz misterija.

Dopada joj se taj status, a internet je i dalje pun najrazličitijih informacija o njenoj prošlosti koje ona sama nikad nije potvrdila.

„Čini mi se da današnji pop svet ništa ne voli više od čudaka, neobičnih ljudi koji su misterija sama po sebi“, konstatovala je svojevremeno Amanda Lir, koja je uspela da se vine do zvezda, a da ni njeni najveći fanovi ne znaju ni kad je rođena, ni odakle dolazi, ni kroz šta je sve prošla pre nego što je uspela da skrene pažnju na sebe kao atraktivna plavuša sa stavom, u koju se zaljubljuju kreatori i umetnici.

Pročitajte još:

„Odrasla sam misleći da sam ružna! Bila sam previsoka, premršava, nisam imala grudi, imala sam ‘azijatske’ oči i jagodice moje majke i ogromna usta i zube. Izgledala sam potpuno drugačije od svih mojih drugarica i nikada se nisam smejala! Odjednom, sve ove mane, sve ono čega sam se toliko stidela, postale su moje prednosti. Pukim slučajem, kao i većina stvari u mojoj karijeri“, ispričala je.

Njen put, bar onaj poznatiji deo, kreće šezdesetih, kad je počela da se bavi manekenstvom i za samo godinu dana se probila da otvori reviju Pako Rabana. Ubrzo se fotkala za naslovnice magazina kao što su Elle i Vogue, radila revije za Yves Saint Laurent i Chanel, uživala u druženju sa slavnima i partijanju po klubovima.

Salvador Dali, kojeg je upoznala 1965, opisao ju je kao „prelepi skelet“.

Genijalni umetnik joj je postao mentor i ljubavnik, zajedno su putovali i stvarali 15 godina, iako je on paralelno bio i u braku sa čuvenom Galom. E, takva je žena bila Amanta, tako je znala da zaintrigira. Žena? Priča se da je upravo Dali platio Amandi operaciju promene pola u Kazablanki, a da su je ranije viđali u gej klubu u Parizu kako nastupa kao transvestit pod imenom Alen Tap, tj Peki d’Oslo. Nije teško poverovati u to, imajući na umu njen ekscentričan izgled i duboki glas.

Lir je tvrdila da je to bila fora iza koje stoji sam Dali, koji je hteo da se poigraju sa medijima i javnošću, mada… Cela ta priča i dalje je enigma.

Nakon Dalija, Amandin ljubavnik je postao slavni i jednako ekscentrični Dejvid Bouvi. Bila je u šemi i s Brajanom Džounsom iz Rolingstonsa koji su joj posvetili pesmu „Miss Amanda Jones“, družila se sa Tvigi, pozirala za omot albuma Brajana Ferija, da, pozirala je i za Plejboj…

A onda je odlučila da bude više od lepog, misterioznog lica. Dok ju je Dali učio da „gleda“ svet oko sebe, Bouvi ju je osmelio da pusti glas i krene u osvajanje evropske scene kao muzička diva.

U Britaniji nije imala nekog uspeha, ali je zato u Italiji i Nemačkoj napravila haos.

Pročitajte još:

„Mislim da sam uspela da osvojim italijansko tržište jer su oni toliko opsednuti seksom. S druge strane u Nemačkoj sam uspela čini mi se jer su čekali da se pojavi neka nova Marlen Ditrih. Ja sam u potpunosti ispunila njihovu težnju za vamp ženom iz noćnog kluba koja peva kao opijena neke sladunjave pesmice zaraznog ritma. Naravno, svemu je doprinela i fama koja je postojala oko mene i mog života“, iskrena je Amanda.

U međuvremenu je počela da se ostvaruje i kao glumica, voditeljka, spisateljica, slikarka, a izrasla je i u LGBT ikonu.

Nakon niza burnih ljubavnih afera, mir je našla s bivšim producentom Alenom-Filipom, za kojeg se udala 1979. u Las Vegasu, nakon čega se par skućio u jednom francuskom seocetu i živeo srećno i zadovoljno sve do 2000. kad je u žestokom požaru izgorela njihova vila, a Amandin muž izgubio život.

Lir mu je posvetila album „Heart“, a onda se vratila na scenu čuvajući svoju reputaciju najveće misterije šoubiznisa.

Amanda Lir
Amanda Lir; Foto: Yohan BONNET / AFP / Profimedia

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram