Mikro-varanje je sve češća pojava: Možda ga već praktikuješ

varanje
Mikro-varanje; foto: Profimedia.rs

Fizička i emotivna prevara su, za većinu monogamnih parova, jasno definisane stvari preko kojih se jako teško prelazi. Međutim, sada se pojavio i termin mikro-prevara, koja je, zapravo, mlađa sestra "prave" prevare, ali može da bude podjednako opasna po vezu.

Ovaj izraz je skovan za sve one male stvari koje možda radite, koje ne znače da varate partnera, ali kao da šapuću da priželjkujete da budete s nekim drugim. U mikro-varanju nema fizičkog neverstva, ali je zato dosta slično emotivnoj prevari, mada je dosta suptilnije. Dok emotivna prevara može da znači da ćete nekome da kažete da ste zaljubljeni u njega/nju, ili da se držite za ruke nakon nekoliko pića previše, ova vrsta prevare je više… Pa, mikro.

Pročitajte još:

„Mikro-prevara se dešava kada svesno stvarate male prilike da privučete nekoga, i to izvan veze“, kaže terapeutkinja za veze Temi Nilson za „Cosmopolitan“. Konkretno, to je kada se oblačite drugačije, lepše ili izazovnije kada znate da će neka osoba biti u vašem društvu. Možda ćete da slažete partnera o tome sa kime idete na piće posle posla, ili ćete jednostavno da prećutite. Možda nekoj osobi lajkujete sve fotke na Instagramu, ili u razgovoru sa tom osobom predstavljate svoju vezu kao manje ozbiljnu, da ne bi izbgubili interesovanje. U pitanju je niz ponašanja koja nisu sama po sebi prevara, ali mogu da vas odvedu na jako opasnu teritoriju, sa koje ponekad nema povratka.

U pitanju je samo bezazlena zabava, zar ne? Pa, donekle jeste. Ali mora da postoji granica, a ta granica je za svaku vezu drugačija. Generalno, ako mislite da bi vašem partneru bilo neprijatno ili da bi bio nesrećan kada bi znao šta radite, onda je to mikro-varanje. I trebalo bi ili da prestanete, ili da eventualno razgovarate sa partnerom o tome.

flert
Bezazleni flert ili nešto više?; foto: Profimedia.rs

Ono što mikro-prevaru čini dodatno komplikovanom – pored nemogućnosti da se jasno definiše i uoči, kao što je slučaj sa fizičkom, pa čak i emotivnom prevarom – jeste činjenica da često pokazuje ili da vam se dopao neko drugi, ili da se sami sebi više dopadate u društvu te druge osobe. Nilson objašnjava da ovakvo ponašanje može da znači da se u društvu druge osobe osećate poželjnije, što je svakako tema o kojoj bi trebalo da razgovarate sa partnerom, pre nego što se okrenete drugim ljudima.

Ukoliko sumnjate da vaš partner čini mikro-prevaru, nemojte se zaluđivati pokušajima da to dokažete, jer je praktično nedokazivo. Umesto toga, iskoristite magičnu moć ljudskog roda za verbalnu komunikaciju i jednostavno pričajte. Iz iskrenog razgovora može da ispliva mnogo toga. S druge strane, uvek postoji i opcija otvorene veze, ali i oko toga, naravno, oba partnera treba da budu usaglašena.