Mala očekivanja kao ključ uspeha u braku

Rene Zelveger
Rene Zelveger, Foto: P&P / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Da li ste možda nekad pomislili da vas vaša previsoka očekivanja zapravo sputavaju da budete srećni u svom braku?

Kada sretnete tu jednu prijateljicu koja se ne oblači po poslednjoj modi, ne posećuje redovno ni frizera ni kozmetičara, vozi neki stari automobil, živi u stanu od 30 kvadrata i ne skida osmeh sa lica, ne možete, a da ne pomislite – kako je moguće da je toliko srećna? Ne, to nije onaj izveštačeni osmeh koji nabacimo kada sretnemo nekog pred kim želimo da delujemo srećno. Njen osmeh je iskren. I upravo to vam nije jasno, piše Ženskimagazin.

Otkrićemo vam u čemu je tajna – ona ima veoma mala očekivanja.

Pomislićete da je to loša stvar, jer zar nas nisu učili da bi trebalo da imamo visoka očekivanja u životu, pre svega od sebe, a zatim i od partnera sa kojim stupamo u brak? Vođeni visokim očekivanjima, neminovno je da ćete maštati o kući sa bazenom, dijamantima, skupim automobilima i glamuroznom životu. Ovakve stvari vrlo lako vas mogu dovesti do toga da ste u kreditima do guše i da se davite u dugovima sa svih strana. Kada vas stvari zarobe i težnja ka tome da ih imate sve više, vi sami sebi oduzimate priliku da budete srećni u svom braku. Otkivamo dodatne razloge zbog kojih bi trebalo da imate mala očekivanja u braku.

Niska očekivanja vas drže čvrsto na zemlji

Bilo da vaša porodica broji samo dva člana, ili vas ima više, ako uspete da podignete pogled iznad nepotrebnih stvari, uvidećete da već imate sve što vam je potrebno da budete srećni. Ako kraj sebe imate voljenu osobu, u koju možete da se pouzdate i koja čini sve što je u njenoj moći da vam ulepša život, ne postoji veće blago od toga. Da li biste želeli da imate novu kožnu torbu koja košta malo bogatstvo? Iskreno, da. Ali da li vam je neophodna? Definitivno nije.

Poređenje sa drugima vam „krade“mogućnost da budete srećni

Teško je ne primetiti da je vaša najbolja prijateljica opet okačila slike na Facebook-u sa krstarenja sa kog se upravo vratila sa mužem. Da li joj zavidite na tome? Budite iskreni. Teško je ne poželeti odlaske u skupe restorane, brendiranu garderobu i nakit koji skreće pažnju svojim svetlucanjem. Pa opet, ono što bi trebalo da imate na umu je to da vam poređenje sa drugima nikad neće doneti ništa dobro. Sve to što vidite na slikama, može biti samo prikaz za javnost. Skupe stvari nisu preduslov za sreću. Ljudi koji vam čine život smislenim, jesu.

Umesto visokih očekivanja poželite samo da budete voljeni i da volite

Dečija ljubav ne može biti kupljena. Nema te igračke, mobilnog telefona i skupih kola za 18. rođendan zbog kojih će vas ona voleti ako niste bili tu celog njihovog života. Odnosno, ako ste jurili za sticanjem novca, propuštajući priliku da ih grlite i ljubite, igrate se sa njima i učestvujete u onom što ih zanima. Isto tako, nema tog supruga koji će vas iskreno voleti iako izgledate kao „milion dolara“, ako ne brinete o njemu, ne pitate ga kakav mu je bio dan, i okrenete mu leđa u krevetu.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram