Sve istine i laži o Čarlsu i Dajani u seriji Kruna

Kruna
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Uprkos odličnom scenariju, glumi i režiji tri sezone serije "Kruna", publika je sve to bacila u drugi plan čekajući novu, četvrtu sezonu u kojoj se napokon pojavljuje ledi Dajana.

Mučne scene u kojima bulimična Dajana Spenser povraća sama i napuštena u ogromnoj palati i to pre udaje, samo su jedan segment koji je doveo do vapaja kraljevske porodice – životi su nam oteti.

Britanski mediji pišu da je četvrta sezona izazvala bes u Bekingemskoj palati, a da su prijatelji princa Čarlsa pokrenuli žestok napad na „Krunu“, optužujući producente za „trolovanje uz holivudski budžet“ i prezentovanje fikcije kao činjenica.

Baš zato smo proverili šta su nas slagali o odnosu Dajane i Čarlsa, šta je fikcija koja unosi dramatičnost, a šta je realnost.

Pročitajte još:

Istinit je jedan od najčudnijih delova Dajanine i Čarlsove priče u seriji – činjenica da se on viđao s njenom sestrom Sarom kad su se upoznali 1977. Dajana je tad imala samo 16 godina. Čarls je u jednom intervjuu izjavio da je bila vesela i zabavna, privlačna 16-godišnjakinja, ali ne postoje navodi da je bila preobučena u kostim kad su se prvi put sreli, kako je ilustrovano u „Kruni“.

I Dajana i Čarls su priznali da nisu imali predstavu da će se veriti tri godine kasnije. Na prvom dejtu u operi je bila prisutna i Dajanina baba koja je imala ulogu unukine pratilje.

Na trećem dejtu Dajana jeste posetila zamak Balmoral gde se suočila sa običajima kraljevske porodice, ali to joj nije bio veliki šok jer je i sama odrastala u aristokratskoj porodici.

Ono što serija u ovoj fazi ostavlja netaknuto je činjenica da su i Dajanu i Čarlsa već tada progonili paparaci i da ona nije bila pripremljena na to. U zbilji fotografi nisu uspeli da snime Dajanino lice dok je boravila u Balmoralu, iako su mediji preneli da je devojka princa Čarlsa. Od te posete, paparaci su počeli da je prate svuda.

Kruna
Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Ukoliko se čini da je upoznavanje para u „Kruni“ zbrzano, treba znati da je tako i bilo. Sreli su se možda ukupno 13 puta pre nego što su se venčali. Dajana je kasnije rekla da je u tom periodu umelo da prođe i po nekoliko nedelja da se ne čuje ni telefonom sa Čarlsom, o čemu govori i serija.

Čarls jeste zaista rekao „šta god znači zaljubljenost“ u intervjuu 1981. u kom su objavili veridbu, i to jeste istraumiralo buduću princezu.

„Davali smo taj grozan intervju tog dana kad smo otkrili da smo vereni. I taj smešni novinar je rekao – da li ste zaljubljeni? Pomislila sam – kako kompleksno pitanje, pa sam rekla – da, naravno da jesmo, a Čarls se okrenuo i i rekao – šta god ljubav znači. To me je potpuno oduvalo“, rekla je u knjizi koja je najbliža njenoj autobiografiji „Diana: Her True Story In Her Own Words“.

Pročitajte još:

Tokom petomesečnog perioda kad su bili vereni Dajana je razvila poremećaj ishrane s kojim se borila doživotno. O svojoj bulimiji je govorila otvoreno u intervjuu iz 1995. i nazvala je „simptomom koji je oslikavao šta se dešava u njenom braku“ u kom je „vapila za pomoći ali je slala pogrešne signale“.

Iako se pre venčanja premišljala i u jednom trenutku je htela sve da otkaže, na kraju se 29. jula 1981. udala za Čarlsa. Svadba veka se samo kratko prikazuje u Kruni, ali daje uvid od 15 sekundi u fenomenalnu venčanicu koja je ušla u modernu istoriju.

Princeza Dajana u seriji Kruna
Princeza Dajana u seriji Kruna; Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Brak im je bio daleko od bajke. Kao što princeza Ana primeti u jednoj epizodi, razlika od 13 godina izneđu Čarlsa i ledi Di je sama po sebi pravila velik jaz u njihovima interesovanjima. Čarls je zaista dovodio tutore jer je uz njihovu pomoć hteo da se sa Dajanom poveže kad pričaju o Šekspiru ili poeziji.

Dajana jeste patila od ozbiljne depresije, posebno u periodima tokom i nakon trudnoća. Kao što Kruna otkriva, princ je bio jako ljubomoran i iznenađen pažnjom i ljubavlju koju je Dajana dobila na turneji po Australiji.

Iako su u javnosti godinama izgledali srećni, njihov brak je iz godine u godinu nosio sve veći teret.

Već je poznato da su oboje imali afere, a Čarls je svoju vezu sa Kamilom Parker Bouls, s prekidima, održavao od kad je upoznao Dajanu, do njene smrti. Čak je posle veridbe zaista otišao na petonedeljnu turneju i baš tad namestio da Dajana i Kamila odu na ručak zajedno. Neporedno pre venčanja Dajana jeste našla narukvicu koju je Čarls namenio Kamili s njenim imenom.

Godine 1989. na zabavi Kamiline sestre, Dajana se suočila i sukobila sa suparnicom.

Rekla sam Kamili: „Žao mi je što sam vam na putu, očigledno je da jesam i mora da oboje prolazite kroz pakao, ali znam šta se dešava. Ne tretiraj me kao idiota“, rekla joj je ledi Di tada.

Dajana je rekla da je Čarls ljudima govorio da im je brak klimav jer je ona sve vreme bila bolesna. „Nikad nisu dovodili u pitanje šta mi je njegova afera uradila“, rekla je.

Čarls i Dajana
Foto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia

Do 1990. gde nas serija Kruna napušta u novoj sezoni, i Čarls i Dajana su imali afere. Ona – sa svojim telohraniteljem, oficirom i prijateljem. Dve godine nakon toga su se razdvojili, a do 1996. su se zvanično razveli.

Nije bilo lako igrati Dajanu, ali glumica Ema Korin je bila čvrsto rešena da to uradi kako treba.

U jednom od intervjua koje je dala je objasnila da se izborila da se u seriju ubaci princezina borba s bulimijom. Od producenata je tražila da se ubaci deo o depresiji i poremećaju ishrane, to joj je bilo neophodno da bi realistički mogla da je predstavi.

Proučavanje Dajaninih borbi je 24-godišnjoj Emi Korin dalo priliku da je bolje upozna, jer dok nije dobila ulogu nije znala mnogo o princezi.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram