Koja pitanja treba postaviti posle 10 godina veze ili braka

Ljubav i seks 05. apr 202217:46 > 17:47
Žena, muškarac, par, sreća, ljubav, seks
Foto: Shutterstock

Nakon deset godina veze ili braka za pretpostaviti je da partner i vi radite nešto kako treba. Ako želite da proslavite novih deset godina zajedno, iskren razgovor dobar je početak. Klinički psiholog Betani Kuk sastavila je popis od pet najvažnijih pitanja koja svaki par mora da postavi nakon prve decenije zajedno.

Neka od njih možda su neprijatna, ali nakon toliko godina ta činjenica vam ne bi trebala predstavljati problem – jer sigurno već znate koliko je zdrava i iskrena komunikacija bitna za odnos, piše zadovoljna.hr.

Jesi li zadovoljan životom koji smo izgradili zajedno?

Ovo pitanje od para zahteva da razmisli o svojim trenutnim životnim okolnostima, kako su do njih stigli i žele li istim smerom nastaviti dalje.

Naravno, odgovor ne mora biti da ili ne. Pitanje je zapravo prilika za početak otvorenog razgovora u kojem ćete proveriti postoje li neke stvari kojima ipak niste zadovoljni. Razgovor koji sledi neka bude usresređen  na rešavanje problema.

Foto:Shutterstock

Poželiš li ponekad da bi bilo bolje da imamo/nemamo decu?

Odluka o deci jedna je od onih koji menja život i može imati značajan uticaj na vezu. Dobra vest je da postavljanje ovakvog pitanja može i te kako pozitivno da utiče na budućnost veze.

Poruka psihologinje za roditelje je ta da sumnje o roditeljstvu nisu neuobičajene. Naglašava i da roditelji koji ponekad pomisle da bi bilo bolje da nisu imali decu, nipošto nisu loši ljudi.

Iako deca nisu nešto što samo vratimo ako nam ne odgovara, nezadovoljni roditelji mogu imati koristi od jednog ovakvog razgovora s partnerima. Taj razgovor može im pomoći u ublažavanju stresa i frustracija te pojačati osećaj bliskosti s partnerom, pod uslovom da postoji međusobna podrška.

S druge strane, parovi bez dece često i nakon deset godina veze imaju problem jer nisu dali konačni odgovor na pitanje žele li decu ili ne.

Zato je dobra ideja otvoriti ovu temu bez obzira na dob i razmisliti je li se nešto ipak promenilo po tom pitanju. Deset godina je dovoljno vremena za promenu nečije perspektive pa ne škodi još jednom obraditi ovako ozbiljnu temu.

Voliš li me i dalje/privlačim li te?

Posao, večera, gledanje TV-a, spavanje. Pa ponovo isto. Ako ste s partnerom deset godina verovatno vam je poznata ova vrsta kolotečine. U vezi je lako upasti u rutinu.

Iako rutina ne mora značiti da se više ne volite, na nju je dobro obratiti pažnju, a postavljanje jednog ovakvog pitanja može pomoći vezi.

Naravno da može biti jako neugodno pa čak i zastrašujuće pitati partnera voli li vas i jeste li mu i dalje privlačni – ali i ova opcija je bolja nego nastaviti živeti tako što ćete se pitati da li partner i dalje uživa s vama. Pitanje može biti i savršen povod da napravite izmene u svojoj svakodnevnici, ako to, naravno, želite.

Foto: Shutterstock

 Koji su tvoji ciljevi za idućih deset godina?

Veza traje deset godina i to nije mala stvar. Do deset zajedničkih godina verovatno ste došli i zahvaljujući zdravoj dinamici, deo su bili i zajednički ciljevi i donošenje velikih i malih odluka.

Ono što je prema rečima stručnjaka bitno nakon deset godina je to da taj duh saradnje ne uzimate zdravo za gotovo. Ponekad jedna strana pretpostavi da se druga osoba oseća jednako kao ona i prestane da  razgovara o velikim i malim izborima koji utiču na njihovu zajednicu. To je pogrešno i zajednički razgovor o budućnosti je važan kako se niko u odnosu ne bi osećao izopšteno. Proveravajte i male i velike stvari jer postavljanje pitanja o budućnosti može pomoći da zajedničku budućnost i imate.

Jesi li zadovoljna celokupnim kvalitetom života?

Bitno je razgovarati o budućnosti, ali jednako bitno je i sagledati stanje ovde i sada. Iako je ovo pitanje vrlo slično prvom, cilj je istražiti kako se vaš partner oseća sam sa sobom, za razliku od prvog pitanja gde se radi o osećajima prema vama kao paru.

Najsrećniji i najsnažniji parovi su oni u kojima su obe strane zadovoljne, a ovo pitanje obema stranama daje priliku da izraze vlastite želje i potrebe.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram