Ko ženama zadaje više stresa – muž ili deca?

majka porodica
Ko ženi zadaje više stresa? Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Udate žene su pod stresom puno više nego one koje su slobodne. One svakako imaju više izvora stresa: posao, roditeljstvo i brak.

Žene koje su pod stresom češće osećaju glavobolju, umor i bes.

Roditeljstvo je jako stresno, ali iznenađujuće je to što muževi ženama zadaju više problema nego deca.

Prema istraživanjima, čak 46 posto žena je reklo da im više stresa zadaju muževi i da to nema nikakve veze s prevarom ili nasiljem.

Činjenica je da se muškarci ponašaju kao deca sve do svoje 43. godine. To se ne zasniva samo na njihovim neozbiljnim stavovima po nekim pitanjima i na ponašanju, nego i na njihovom ponašanju prema deci.

Očevi se najčešće zabavljaju sa svojom decom. Kao posledicu toga imamo da se na očeve gleda kao na prijatelje, društvo za odmor i kompanjone u zabavnim idejama koji dopuštaju sve.

Majke se više bave pitanjima odgoja, discipline, zdravlja i obrazovanja deteta. Žene više prate dnevne navike dece, daju im savete i brane im mnoge “ludosti”. Kako se čini, mame su uvek “loši policajci”. To narušava njihovu vezu s decom i može dovesti do konflikta između samih roditelja.

Kako bi žena osećala manje stresa zbog nedostatka slobodnog vremena i osećaja krivice, muž treba da podeli s njom dužnosti oko dece i brigu o porodici uopšte, piše lifestyle.ba.

Tu postoji dvoje odraslih, a ne samo jedna žena, a kada supružnici razgovaraju o problemima, zajednički donose odluke i oboje su odgovorni za njih, to im pomaže ujediniti se i rešiti mnoge probleme.

Stres može dovesti do razvoda i zdravstvenih problema pa se potrudite imati što manje stresa u životu sa svojom porodicom.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram