Klubovi u kojima muškarci pričaju o ženama – hit u Švedskoj

Muški klubovi
Foto: David Ribeiro / Alamy / Alamy / Profimedia

Na šta prvo pomislite kad čujete "muški klub" ili "ženama zabranjen pristup"? Verovatno ne na bilo šta što ima veze s pravima žena, ali baš to je okosnica oko koje je u Švedskoj izgrađen koncept killmiddag.

I eto zašto nismo ni Švedska ni standard! Šalu na stranu, killmiddag je jedan malo drugačiji koncept muškog zbližavanja koji je postao popularan proteklih godina širom Švedske, gde su nastali striktno muški klubovi u kojima žene najčešće nisu dobrodošle, ali se u njima raspravlja o pitanjima koja se i njih tiču.

Sama reč killmiddag znači muški razgovor, odnosno muško veče, a ovaj vid okupljanja pokrenule su 2016. neprofitne organizacije poput Make Equal i MÄN nakon niza napada na žene na muzičkim festivalima u ovoj zemlji. Tada je jedna od osnivačica Make Equal Ida Ostenson, isprovocirana burnim raspravama muškaraca na ovu temu, na Fejsbuku napisala da bi trebalo da se okupljaju i privatno o tome razgovaraju. I tako je počelo.

„Interesovanje je ogromno jer se mnogi muškarci osećaju kao da su nepravedno optuženi za nešto za šta lično nisu krivi i želeli bi da budu deo rešenja“, objašnjava osoba za odnose s javnošću u Make Equal Kristina Viksel Bukari.

Od 2016. do danas na hiljade Šveđana je učestvovalo u ovom konceptu, nalazeći se s nepoznatim ljudima kako bi razgovarali, diskutovali, a nekad se i dobro posvađali oko pitanja jednakosti polova u društvu i drugih tema. Eksplozija Me Too pokreta samo je doprinela popularnosti ovih druženja. Muškarci se za killmiddag nalaze u stanovima uz večeru, uz kafu u kancelariji nakon radnog dana, ali i u klubovima uz piće.

Na tapetu su debate o tome na koje bi sve načine moglo bolje da se odnosi prema ženama, ali i životu uopšte. Razgovara se i o koronavirusu, usamljenosti i nesigurnostima, kao i o politici i važnim društvenim pitanjima. Zanimljivo je da je tokom pandemije zanimanje za ove klubove bilo još veće, zbog novonastalih strahova, problema i nedoumica.

A zašto o tome ne razgovaraju sa svojim prijateljima, pitate se. Razlog što biraju nepoznato društvo je to što je na ovaj način lakše otvoriti dušu, bez straha od osude ili kritike.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram