Odgovori na važna pitanja o higijeni posle seksa

Ljubav i seks 18. sep 202100:54 > 01:00
Par, krevet, seks
Foto: Shutterstock

Kao kombinacija poljubaca, znoja i drugih telesnih tečnosti koji se pojavljuju za vreme njegovog trajanja, seks je zapravo neuredna aktivnost, a kada se seksualni odnos završi pojavljuju se pitanja vezana za higijenu.

Zadovoljna.hr u nastavku donosi odgovore na pet pitanja o higijeni nakon seksa.

1. Kako se oprati nakon seksa?

Kada je reč o čišćenju vagine, ona se nakon seksa čisti sama, čak i ako u njoj ostane sperma. Osim toga, pokušaj uzimanja stvari u svoje ruke može učiniti više štete nego koristi.

Ono što možete da uradite je da nežno isperete vulvu toplom vodom, posebno ako ste skloni iritacijama i infekcijama urinarnog trakta.

2. Morate li mokriti odmah nakon seksa?

Mokrenje nakon seksualnog odnosa može pomoći u sprečavanju vaginalnih, odnosno urinarnih infekcija.

Teorija koja stoji iza ove metode je da će, ako se telo oslobodi tečnosti, izbaciti i bakterije koje su možda završile u uretri. Mokrenje posle seksa uopšte nije loša ideja, a može vam doneti i psihičko olakšanje.

Međutim, ne morate da trčite u kupatilo onog trenutka kada se odnos završi. Uživajte nekoliko minuta, a onda idite do wc šolje. Sve dok urinirate u razumnom roku, otprilike do 30 minuta nakon završetka odnosa, vaša uretra bi trebala da bude u redu.

Stručnjaci takođe savetuju i da pored kreveta držite čašu vode koju možete popiti pre, za vreme ili posle seksa, kad god to vaše telo traži, što vam takođe može pomoći da nakon seksa odete u kupatilo.

3. Što ako ste imali analni seks?

Nakon analnog seksa obavezno se istuširajte i isperite svoje genitalno područje kako biste se rešili bilo kakvih potencijalnih bakterija.

Tuširajte se toplom vodom i koristite sapun koji nije agresivan.

4. Povratak u krevet

Trenuci nakon seksa odlični su za povezivanje sa partnerom i uživanje u osećaju koji stvara oslobađanje hormona sreće. Zato se nemojte odmah nakon odnosa okupirati kupanjem i raspremanjem kreveta.

Potpuno je normalno da ponekad zaspite odmah nakon seksa, a da se ne posvetite tuširanju i sređivanju. Ko zna, možda će vam baš to ujutru probuditi želju za jutarnjim seksom i dodatnim zadovoljstvom.

5. Što ako ste trudnica?

Seks tokom trudnoće je u većini slučajeva siguran, ali to je i period kada ćete lakše dobiti infekcije urinarnog trakta. Ukoliko ste trudnica posebno je važno da nakon seksualnog odnosa urinirate, operete ruke i područje oko vagine i popijete čašu vode.

BONUS VIDEO: Svi frajeri Adrijane Lime