„Ja sam žena zbog koje je prekršeno pravilo o celibatu u Vatikanu“

švajcarska garda
Foto: ETTORE FERRARI / AFP / Profimedia

"I dalje ne verujem da mi se sve to desilo."

Australijanka živi u kasarni Švajcarske garde – takvi naslovi su kružili svetom nakon što se pročulo za Džoan Bergamin. Ona je pritom postala prva žena sekretar komandanta Švajcarske garde. A godine 2014. udala se za Dominika Bergamina, koji je život posvetio čuvanju pape. Ovi gardisti su obično u celibatu tokom svoje službe, pa je Džoani trebala posebna dozvola da bi njen dragi mogao da se oženi.

Sve je počelo još davno kada je Džoanina porodica iz Australije putovala u Rim svake godine zbog posla sa nakitom. Onda se Džoana osmelila i sama otišla u Italiju. Nije imala nikakav posao i očekivala je da će tamo ostati samo godinu dana, ali ubrzo se snašla i počela da prodaje Prada cipele na ostrvu Kapri.

Rad za glamuroznu modnu marku i život na mediteranskom ostrvu bili su tek početak njene životne avanture. Džoana je predano učila italijanski, a i studirala je teologiju.

Njoj su u međuvremenu ponudili posao novinara u listu pape Benedikta. I tako je počela da se svakodnevno susreće sa pripadnicima čuvene Švajcarske garde, papinom ličnom vojskom.

„Zaista sam zavolela i papu Benedikta i katoličku crkvu jer sam svakodnevno prevodila sve što je govorio i radio svaki dan.“

U međuvremenu rasla je i njena ljubav prema gardisti Dominiku.

„Svako jutro kad sam prolazila kroz kapiju, videla bih Dominika. Bio je veoma šarmantan i veoma sladak. Uvek bi uradio nešto sitno slatko za mene.“

I on je bio oduševljen Džoanom.

„Rekao sam sebi – ona je zaista divna žena. Voleo bih da izađem sa njom nekad. Ali bio sam veoma stidljiv. Nikad nisam pomislio da ću se jednog dana oženiti tako lepom ženom.”

Njih dvoje su konačno prvi put otišli na sastanak kad je ona počela da radi kao sekretar komandanta Švajcarske garde.

Ali prepreke su bile pred njima.

Prvo, švajcarski gardisti moraju da budu u celibatu i mogu da se venčaju samo ako dobiju čin kaplara, a njih je u Vatikanu samo 10. Drugo, svi pripadnici švajcarske garde rade šest dana u nedelji, a dodatna tri dana su u rezervi, što prema njihovim rečima znači da Švajcarska garda „nikada nije slobodna“.

Treće, parovi koji nameravaju da se venčaju moraju da se obrate državnom sekretaru Svete stolice za dozvolu, a stranci prolaze kroz rigoroznu proveru. Švajcarski gardista takođe obećava da će služiti i dati svoj život u službi još tri godine, što nimalo nije lako za buduću ženu.

Da sve bude komplikovanije, gardista ne može da se venča sekretaricom komandanta jer se to smatra sukobom interesa.

Ali zaljubljeni par je uspeo da pređe preko svih tih problema. Džoana je bila vrlo draga papi Benediktu, a i novopostavljeni papa Franja im je dao blagoslov.

Oni su se 2014. godine venčali u najstarijoj crkvi u Vatikanu, okruženi porodicom i prijateljima, ali i uz 40 gardista.

„Nisam želeo da nosim uniformu na svadbi jer nisam želeo da ukradem šou svojoj ženi“, rekao je potom Dominik.

Da sve bude još zanimljivije, Džoana i suprug su tokom pandemije bili zaključani u Vatikanu tri meseca.

I tada je njen Instagram nalog postao viralan, posebno kada je pokazala da svaki dan uživa u savršeno uređenom dvorištu u Vatikanu.

U međuvremenu Džoana i njen muž su se preselili u njen rodni Kvinslend.

„I dalje ne verujem da mi se desilo sve što sam uradila. A danas sam ja jedna moderna žena – volim svoju Chanel torbu, ali idem na misu svake nedelje.“

BONUS VIDEO: Muške simpatije iz mladosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram