Ima neka tajna veza između fejk orgazma i love

Orgazam
Foto: Pornhub Toys / Ferrari / Profimedia

Psiholozi su otkrili da žene koje zarađuju više novca od svog partnera imaju dvostruko veće šanse da lažiraju orgazam u spavaćoj sobi. Muškarci koji zarađuju manje od partnerke mogu iskusiti 'krhki osećaj muškosti', zbog dugotrajnog stereotipa da su muškarci primarni hranitelji.

Smatra se da žene pokušavaju da ublaže finansijsku nesigurnost muškarca i „podignu“ njihov ego lažirajući orgazme tokom seksa. Međutim, lažiranje orgazma guši seksualno zadovoljstvo i iskrenu komunikaciju, kažu stručnjaci.

Skoro jedna od pet žena glumi orgazam, prema istraživanju iz 2020. godine – a u proseku, i muškarci i žene glume ga oko četiri puta mesečno.

Novo istraživanje je vodila profesorka Džesika Džordan, psihološkinja sa Univerziteta Južne Floride, a objavljeno je u časopisu Social Psychological and Personality Science.

„Žene daju prioritet onome što misle da je potrebno njihovim partnerima, u odnosu na sopstvene seksualne potrebe i zadovoljstvo. Kada društvo stvori nemogući standard muškosti za održavanje, niko ne pobeđuje“, tvrdi ona.

Seks, par, krevet, Zašto je dobro voditi ljubav uz muziku
Foto: Shutterstock

Za ovu studiju, profesorka Džordan i njene kolege anketirali su 157 žena koje su bile u seksualnim odnosima sa muškarcima.

Žene su prijavile procenat vremena kada su doživele orgazam prilikom seksa sa svojim partnerom; procenat vremena kada su lažirale orgazam; i učestalost seksa sa svojim partnerom.

Učesnice su zarađivale više od svojih partnera u 29,6 odsto slučajeva. U proseku, žene su doživele orgazam u 64 posto slučajeva, a kada nisu, prijavile su da su glumile orgazam u 18 odsto slučajeva.

Rezultati su pokazali da su žene koje zarađuju više novca od svojih partnera, imaju dvostruko veće šanse da lažiraju orgazam, od žena koje nisu zarađivale više novca od svog partnera.

Profesorka Džordan i kolege su takođe sproveli još neke studije sa različitim uzorkom učesnika.

Seks, par
Foto: Shutterstock

U studiji koja je prikupila podatke od 283 žene, otkrili su da što je više žena percipiralo osećaj muškosti svog partnera kao „krh“, a zbog toga su osećale više anksioznosti i imale lošiju komunikaciju, što je zauzvrat davalo nižu stopu orgazama i seksualnog zadovoljstva.

Prema rečima profesorke Džordan, rezultate ne treba tumačiti kao krivicu ni muškarca ni žene. Žene su učene da veruju da je njihov posao da zaštite osećaj muškosti svog partnera. Muškarci, s druge strane, ne čine ništa da bi žena stekla utisak da je iskrena seksualna povratna informacija dobrodošla.

Zanimljivo je i da su neki stručnjaci nedavno pokušali da razbiju popularnu koncepciju da je lažiranje orgazma loša stvar – 2019. godine naučnci sa Univerziteta Teksas otkrili su da zapravo može poboljšati seksualni život žena i povećati šanse da dožive pravi orgazam.

„Rekonstrukcija dovođenja do pravog orgazma, uz brže disanje, zvukove i pokrete kuka, može gurnuti žene preko praga“, rekli su.

***

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram