Hit objašnjenje sa Tvitera: Šta je nevenčani suprug

Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia; printscreen/twitter

Brak - za neke svetinja, a za druge najgori mogući scenario. Ljubavni odnosi su kompleksna stvar, a još kompleksnije je pitanje kako nazvati muškarca s kojim niste u braku. Ako nije supružnik, nije dečko ni ljubavnik, možda je upravo - nevenčani suprug.

Korisnici na Tviteru pokrenuli su nedavno polemiku s namerom da definišu šta nam je zapravo suprug s kojim nismo u zvaničnoj bračnoj zajednici.

„Šta je nevenčani suprug?“, upitala se jedna Tviter korisnica.

Neki su pokušali da se posluže zakonom, te su navodili da je „to zapravo isto što i venčani, ali nas država tera da budemo u braku kako bismo pravno bili vidljivi“.

„Onaj što je suprug, ali ne želi da se oseća vezano zbog papira, koga ne nasleđuješ, niti on tebe, već vas nasleđuju samo vaša deca. Ispada da je jedina prednost/mana građanskog braka što se penzija i imovina nasleđuju jer bračni ugovor postoji.“, pokušao je da objasni neko drugi.

Međutim, ostali su se šalili i smišljali urebesne definicije i imenovanja za ovakvog supruga.

„Ništa, kao i onaj drugi venčani“, našalila se jedna korisnica.

„To ti je suprug koji ima redovan seks“, bio je konkretan drugi korisnik.

„Onaj ko se nada da nije u braku.“

„Isto sto i obavezni izborni predmet u školi“, bio je još jedan komentar.

Definicije nevenčanog supruga su se nizale, pa je nazivan „cimer“, „sudrug“, „srećan čovek“, „manje zlo“, „nerođeni muž“…

A kako se vanbračna zajednica zapravo definiše u Srbiji?

„Vanbračna zajednica je trajnija zajednica života žene i muškarca, između kojih nema bračnih smetnji (vanbračni partneri). Vanbračni partneri imaju prava i dužnosti supružnika pod uslovima određenim zakonom. Dakle, vanbračna zajednica je životna zajednica jedne žene i jednog muškarca koji nisu sklopili brak. Vanbračna zajednica je ustanova koja je izjednačena sa bračnom zajednicom. Iako su je tokom istorije njenog napretka jedni osuđivali, drugi prihvatali, nesporna je činjenica da je vanbračna zajednica postala opšte prihvaćena svuda u svetu“, navedeno je na sajtu Instituta za pravo i finansije.

Šta vi mislite o ovakvoj vezi – volite li slobodu ili na brak gledate isključivo kao na zakonom propisanu zajednicu?

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram