Fabing masovno ubija brakove i veze i kod Srba, a deluje kao bezazlena navika

fabing
Foto: ThePhotOne / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Navika koja jasno ukazuje na nezadovoljstvo u odnosu.

Koliko puta legnete sa partnerom u krevet i prvo što uradite je da uzmete telefon? Ili dođete sa posla i tokom porodičnog ručka gledate zanimljive snimke sa društvenih mreža? To ponašanje je svrstano u fenomen pod nazivom fabing koji, po rečima stručnjaka, postaje jedan od vodećih razloga zbog kog umiru savremeni brakovi.

Koliko je maha uzeo i među Srbima, videćete ako se samo malo zagledate u one oko sebe. Ili u sebe.

Reč je nastala spajanjem engleske reči za mobilni telefon (phone) i ignorisanje (snubbing).

„Voleo bih da me sasluša, ali da ne gleda u mobilni telefon“, prve su reči mnogih partnerki, ali i partnera, koji su se obratili psihoterapeutima kako bi rešili probleme u svom braku, objasnio je za TV Prva porodični terapeut Nebojša Savić.

„Stvar je u lošoj komunikaciji, iz koje se proizvode neki drugi kompleksniji problemi“, ističe psihoterapeut dodajući da je prvi problem površnost i gubljenje bliskosti.

Psiholozi koju se specijalizovani za partnerske odnose upozoravaju da određene navike na društvenim mrežama mogu da ukazuju na nezadovoljstvo u braku, prenosi sajt YourTango.

Dopisivanje sa bivšim

Ako primećujete da sve više razgovarate sa prijateljima iz prošlosti, bivšim partnerima ili flertujete sa poslovnim poznanicima, a pritom i lajkujete ili komentarišete njihove objave, možda tražite nešto na pogrešnom mestu.

Proveravate svaku poruku, lajk ili komentar, čak i kasno u noć ili rano ujutro. Možda delite stvari na mrežama koje ne delite sa supružnikom, krijući to od njega i pretvarajući se da komunicirate sa nekim drugim. Ako se prepoznajete u ovim navikama, jasan je znak da nešto nedostaje u vašem braku, pišu vijesti.me.

Non-stop ste onlajn

Ako provodite previše vremena proveravajući mreže dok je vaš partner u blizini, diskutujete na forumima i grupama umesto da iskoristite vreme sa partnerom ili čak flertujete sa osobama koje upoznajete onlajn, možete se udaljiti od partnera na mentalnom i emocionalnom nivou. Ove navike mogu izazvati ozbiljne probleme u vezi ili braku.

Zabavnije su vam mreže od partnera

Treća navika koja ukazuje na nezadovoljstvo u odnosu je kada vam je zabavnije na društvenim mrežama nego sa partnerom. Ako tražite zabavu i uzbuđenje gledajući Fajsbuk, TikTok ili Instagram umesto da provodite kvalitetno vreme sa partnerom, to može biti znak da u vezi ne dobijate ono što vam je potrebno. Dok audio knjige, kursevi jezika i istraživanja mogu da budu preporučljivi, ako stalno tražite zabavu na drugim mestima umesto sa partnerom, to ukazuje da nešto nedostaje vašem odnosu.

Ako se prepoznajete u ovim navikama, vreme je za ozbiljan razgovor sa partnerom. Da bi veza napredovala, oboma mora biti fokus na vezi, a ne na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram