Dve najveće zablude o ljubavi koje lako uništavaju vezu

Par, venčanje, prsten, burma
Foto: Shutterstock

Ljubav je divna, ljubav volimo, volimo osećaj koji imamo kada nekog volimo, volimo znati da nas neko voli... Svako ima neki svoj odgovor na pitanje što je ljubav, a dogodi se često da neke stvari u vezi ljubavi ne razumemo najbolje.

Kada je u pitanju razumevanje ljubavi, dve se greške događaju vrlo često, a ako ih ne uočimo na vreme i ne pokušamo da ispravimo mogu ozbiljno da naruše odnos, piše zadovoljna.hr. 

1. Bitno nam je da smo voljeni, a manje razmišljamo o tome da moramo ne samo biti voljeni nego i voleti

U vezi ili braku često se dogodi da postanemo zaokupljeni „poštenom“ razmenom. Želimo razgovarati o tome ko više radi za vezu i ponašamo se kao da smo protivnici ili poslovni partneri, a ne „organizam“ koji ne treba da funkcioniše tako.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ne možemo voleti jednu osobu, bilo našeg partnera ili samog sebe, na štetu druge strane. Bitno je voleti sebe, ali i partnera. Nije bitno samo znati da smo voljeni, bitno je iskreno voleti drugu stranu bez računica.

2. Mnogi na ljubav gledaju kao na krajnju tačku ili osećaj, umesto kao na neprekidnu radnju

Mnogi osećaje koji se dogode na samom početku nazivaju ljubavlju, a najveći problem je što, kada ti osećaju nestanu (što se gotovo uvek dogodi), pretpostavljaju da su se odljubili.

Stav da ništa nije lakše nego voleti je česta ideja o ljubavi uprkos brojnim dokazima koji govore suprotno. Ljubav zahteva trud i rad, ali mnogi taj deo zanemaruju. Radije puste stvari da se raspadnu, a kasnije se pravdaju da se radilo o pogrešnom odabiru partnera.

Naravno, i taj scenario je moguć, ali često je razlog prekida nedovoljno truda.

Značenje ljubavi, zdrave ljubavi, je kompleksno pitanje, ali bez imalo sumnje zdrava ljubav temelji se na emocionalnom zdravlju i međusobnom poštovanju.

Bitno je ući u vezu bez popisa očekivanja, osobito oko toga na koje načine želimo da nas partner ili partnerka usrećuju. To nije njihov posao. U ljubavi je bitno rasti zajedno, a ne držati jedno drugo na istom mestu. Zrela ljubav nadahnjuje i podržava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram