Devet pitanja koja otkrivaju da li je vaša veza zdrava

Foto: Paramount / Everett / Profimedia

Zaljubljenost je jedno od najlepših osećanja, ali često ume da nas zaslepi, tako da ne vidimo sve ono što je loše u odnosu sa nekom osobom. Ovih devet pitanja pomažu da otkrijete kakva je zapravo vaša veza.

Različiti terapeuti će problemima koje ima neki par pristupiti na svoj način na osnovu svog kliničkog pristupa i ličnosti partnera, ali postoje neka osnovna pitanja koja uvek mogu biti od pomoći u proceni stanja u vezi.

Razmišljanje kroz ova pitanja može vam pomoći da razjasnite i procenite sopstveni odnos:

Opšte stanje: Prosečnog dana, kakva emocija dominira u vašoj vezi – da li ste srećni, depresivni ili zabrinuti? Da se takav „prosečan dan“ ponavlja iznova i iznova, da li bi to bio „dovoljno dobar“ život ili veza? Očigledno je da ne možete očekivati da osećate ogromnu radost svakog dana svog života – jer vam se dešavaju i druge stvari, jer vaš partner, kao i svi drugi, menja raspoloženja. Ali ipak treba razmisliti u tom pravcu: da li je prosečan dan u vašoj vezi dobar dan?

Pročitajte još:

Bezbednost: Da li se osećate dovoljno sigurni da pričate o čemu god želite? Ovo je veoma važan element veze. Da li se osećate slobodnim da pričate o onome što vas muči, ili morate da pronalazite način da pokrenete određenu temu „izokola“? Da li internalizujete vaše emocije, zadržavate vaše probleme samo za sebe, jer se plašite reakcije partnera?

Svađe i rešavanje problema: Treba da razmislite da li su vaše svađe emotivno ili čak fizički „destruktivne“. Možete li da procenite kada se svađe pretvaraju u borbu za poslednju reč, za to ko je u pravu, ili kada ne vode nikuda?Povremene prepirke su u redu – radi se o stresu i rešavanju problema. Ali važno pitanje je da li se vaša veza može pohvaliti sposobnošću da kontrolišete svoje snažne emocije, sposobnošću da shvatite da argumenti nikuda ne vode i da ste oboje usredsređeni samo na pobedu. Ako jedan parnet uvek „eksplodira“, ako se uvek radi o tome ko će pobedi, imate veliki problem.

Takođe je važno pitanje da li ste svađom rešili neki problem. Ako se samo pretvarate da se ništa nije dogodilo, i mislite da će izvinjenje i zagrljaj rešiti sve, to se zove „guranje pod tepih“. Umesto toga, možete li se oboje zaista vratiti na temu svađe i voditi produktivan razgovor – gde razgovarate o problemu i pravite izvodljiv plan – kako se to ne bi samo dodalo gomili nerešenih problema?

Kompromsi: Ukoliko često popuštate partneru i pristajete da stvari radite kako on/ona želi, to nije dobro. To nije rešavanje problema, ovo je popuštanje kako biste izbegli sukob jer osećate da ne možete pobediti, jer se bojite. Umesto toga, možete li oboje da napravite kompromise tako da se svako oseća uvaženo, i da svako dobije nešto od onoga što vam je važno.

Dobro protiv lošeg: Da li ima dovoljno dobrih iskustava da nadjačaju loše. Da, veze imaju uspone i padove, ali važna je „šira slika“ – kada pogledate unazad, ima li dovoljno dobrih iskustava da vaš „prosečan dan“ bude dovoljno dobar dan? Trik sa ovim pitanjem je fokusiranje samo na vas i vašu vezu. Umesto toga lako je racionalizovati, „nadoknađivanjem“: da, dobra vremena nadmašuju loša zato što su moja deca srećna ili zato što sam naučio da držim jezik za zubima i ne nerviram partnera; ili zato što on je mnogo bolji od moje poslednje veze. To je racionalizovanje, kompromitovanje, ublažavanje bola. To gura vaša istinska osećanja pod tepih.

Timski rad: Da li osećate da oboje dobro radite kao tim, da brinete o sreći onog drugog? Ako vam se čini da vam je veza van ravnoteže, ako je svako radi samo za sebe, postoje samo ogorčenje i usamljenost.

Veliko pitanje: Odnosi se samo za vas osećate: da li se osećate voljeno, da ako se pojave problemi možete li da ih rešite, da li vam je život više od pukog prolaska  vremena i prihvatanja, da li vam veza pruža nagrade koje ne možete dobiti nigde drugde i koje ne želite da izgubite?

Ostati ili se menjati: Sve u svemu, da li biste želeli da zadržite vezu i život koji sa njom dolaze… ili ne? Šta biste najviše promenili?

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram