Da li ravnopravnost polova znači da muškarac i žena uvek treba da dele račun

Foto: Hybrid Images / ImageSource / Profimedia; shutterstock

"Naravno, pa nije u redu da račun stalno plaća žena."

Rodna ravnopravnost je veoma složen koncept koji obuhvata razne segmente života. Iako ovaj pojam postoji već dva veka, i dalje se razvija i evoluira kroz društvo koje, čini se, i dalje u potpunosti ne razume njegovo značenje. Kada spomenemo taj termin prvo se povlače ona krupna pitanja, poput manjih plata, žena na vodećim pozicijama, prava na abortus, nasilja nad ženama, i druge političke, ekonomske, društvene i etičke dileme. I uvek, baš uvek, svi imaju neki odgovor ili predlog, i (skoro) svi, bar s kojima sam ja razgovarala, se slažu da žene zaslužuju veće plate, šefovske fotelje i slobodu da šetaju bez osude i u najkraćoj suknji, kao i da izbor majčinstva isključivo ostaje na ženi. Ali, isto tako (skoro) uvek kada bih pomenula jednaku podelu poslova, jednake obaveze oko deteta, ili deljenje računa, odgovori postaju nesigurniji, sa dosta “krivina”, koje najčešće skreću ka tradicionalnim normama.

Tako jedno trivijalno pitanje poput “Ko treba da plati račun na dejtu” tema je mnogih istraživanja i rasprava, i pretvara ponekad najlepše veče u horor. Jedna studija, obavljena malo pre Dana zaljubljenih u Americi, otkrila je da čak 80 posto muškaraca smatra da treba da plate račun na prvom dejtu, dok se sa njima slaže i oko 70% žena. Slično istraživanje je podelio i profesor sa Visoke poslovne škole u Irskoj, Džejkob Ajzenbrg, koji navodi da 78% ispitanika smatra da muškarac treba da plati račun.

Ipak, u Japanu je situacija malo drugačija, u jednom ispitivanju, žene u dvadesetim su se izjasnile da radije dele račun, dok se žene u četrdesetim i pedesetim nisu složile sa tom idejom. Takođe mlađi muškarci iz Japana dele mišljenje da radije dele račun, dok oni stariji više vole da plate ceo trošak.

Šta se dešava kada se ta tema pokrene u Srbiji? U jednoj raspravi na Twitteru pitanje „Ko treba da plati piće muško ili žensko?“ prikupilo je više od sto različitih odgovora. A neki od njih su:

„Muškarac i tačka“

„Pa ne znam šta da kažem, ali ja sam nekako navikla da ja platim piće jer svaki put kad mi se plati piće nekako me na kraju izađe skupo.“

„Svako svoje“

„Prvo piće plaća muškarac, a za drugo neka se dogovaraju. Volim da platim i ja jer ne želim da osećam obavezu bilo kakvu. Ali za prvi put muškarac“

„Jednom žensko, jednom muško. Apsolutno ravnopravno.“

„Moj muškarac misli da muško treba da plati i ja mu verujem.“

„Muškarac plaća piće, večeru po mogućnosti i neku ružu. Ali sve to ako je mu djevojka ili će da bude. Može i drugarici ako je ta drugarica fer pa će se revanširati drugom prilikim. A ne kao neke drugarice koje bi svako veče lumpovale na drugov račun plus odeš po nju i vratiš doma.“

Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Jedan od komentara, koji se i najčešće ponavljao,  sveo je celu priču na pitanja bontona, što je na kraju krajeva i najlakše objasniti:

„Ako muškarac pozove – on. Ako žena pozove – ona. Po bontonu.“

Pitali smo i čitaoce i čitateljke Zadovoljne.rs u anketi na našoj Fejsbuk stranici  – da li ravnopravnost polova znači da muškarac i žena uvek treba da dele račun u kafiću/restoranu/bioskopu?

Mada je jedna Tatjana kratko odgovorila „ne“, pogledajte i druge odgovore.

„Damski je ponuditi da se zajedno plati račun. Džentlmenski gest je da muškarac plati. Ali ako su dugo u vezi, onda je sasvim nebitno ko plaća. Plaća onaj ko može,“ objasnila je Ivana.

-„Da, sve dok i muškarac rađa decu, doji ih i ostalo. Obično onaj ko više želi vezu plaća sve, neretko to budu i žene“, zaključila je Maja.

Dok se Jelena ipak našalila na ovu temu uz komentar: „Naravno, pa nije u redu da račun stalno plaća žena“.

Nizu šaljivih komentara se pridružio i Žarko uz konstataciju: „Ne, pogrešno shvaćeno. Ravnopravnost podrazuma ravnopravno švalerisanje, tako da ni jedna strana ne bude u vođstvu, već da se prate i poštuju i uvek važi ta jednakost“.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram