Da li obrezani muškarci više uživaju u seksu

obrezani
Banana; Foto: juan moyano / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanje je potvrdilo da oko 99,9 odsto muškaraca nakon obrezivanja nemaju nikakvih problema u seksu, a 72 odsto njih tvrdi da je osetljivost penisa čak i veća i da lakše postižu orgazam.

Iako se obrezivanje u prošlosti najčešće sprovodilo kao verska praksa, danas se sve veći broj muškaraca obrezuje iz zdravstvenih i higijenskih razloga. Tim medicinskim zahvatom se definitivno ne smanjuje užitak muškaraca u kasnijem seksualnom životu, pokazala je veliko australijsko istraživanje koje je analiziralo više od 40 studija na tu temu.

Naučnici sa Univerziteta u Sidneju obradili su podatke više od 40.000 muškaraca i potvrdili da obrezivanje nema efekta na seksualnu funkciju, osećaj, seksualni nagon i zadovoljstvo muškarca, piše Daily Mail, a prenosi 24sata.hr. 

Pročitajte još:

Više od polovine muškaraca obuhvaćenih studijom bili su obrezani, a 24 meseca nakon obrezivanja 99,9 odsto nije imalo nikakvih smetnji u seksualnom životu. Oko 72 odsto njih tvrdilo je čak kako im se osetljivost u penisu nakon obrezivanja povećala, dok je 19 odsto navelo da je ostala ista.

Za 63 odsto muškaraca obrezivanje je imalo i dodatnu prednost i kažu da nakon njega lakše postižu orgazam, dok 22 odsto nije primetilo razliku. Osim toga, naučnici su napomenuli i da obrezivanje nema negativan efekat na održavanje erekcije, dok s druge strane nosi i manji rizik od zaraze polnim bolestima i nastanka raka prostate.

Naučnici sa Univerziteta Vašington su utvrdili i da se na obrezanom penisu nalazi dvostruko manje bakterija, ali su i manje mogućnosti zaraze herpesom, genitalnim bradavicama, pa čak i HIV-om.

Pročitajte još:

Oni su uporedili mikrobiološke briseve pacijenata pre obrezivanja kao i godinu dana nakon njega, a najveće otkriće je bio značajan pad u broju anaerobnih bakterija na penisu.

„Uklanjanjem kožice povećava se dotok kiseonika, smanjuje vlaga i menja ekosistem organa“, objasnio je dr Lens Prajs, koji planira nastavak istraživanja kojim će otkriti kako uklanjanje kožice utiče na smanjenje rizika HIV infekcije.

Praksa obrezivanja česta je u SAD, a taj trend se sve više širi i u drugim razvijenim zemljama.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram