Postoje samo četiri vrste penisa

penis
Ilustracija; Foto: DIRK WAEM / AFP / Profimedia

Da li je bitnija veličina ili tehnika - ostaje kao večiti predmet rasprave i među ženama i među muškarcima. Ipak, retko se priča o izgledu muških genitalija, ističe dr Dejvid Šusterman, urološki hirurg iz Njujorka, koji je sve penise na svetu podelio u četiri kategorije.

Nema boljeg ili goreg u ovoj podeli, a veličina se ne računa – razlika u građi muških genitalija temelji se prvenstveno na njihovom obliku, a ne njihovoj funkcionalnosti, ističe BuzzFeed.

1. Velika glava

Kod nekih penisa, a dr Šusterman ističe kako se to u odnosi na oko 20 odsto muškaraca čije je genitalije video, glava penisa čini se veća i deblja nego ostatak.

2. Mala glava

Kod znatno manjeg procenta muških pacijenata slučaj je da je glavić zapravo manji od samog tela penisa, koji zbog toga deluje „šiljato“.

Pročitajte još:

3. Zaobljeni

Neki muškarci – između 10 i 20 odsto njih – imaju lagano zaobljen penis nagore.

„Postoji suspenzijski ligament koji pridržava penis uz karlicu, koji je kod nekih izraženiji, pa je zbog toga penis usmeren malo prema „sjeveru“, a ta zakrivljenost u ovom slučaju iznosi od pet do deset stepeni“, kaže Šusterman.

4. Zakrivljeni

Ovaj penis liči na zaobljeni, ali je zakrivljenost mnogo veća i uočljivija – od 30 do 60 posto.

„U tom slučaju se najčešće radi o Pejronijevoj bolesti. Ona je uzrokovana razvojem vlaknastog tkiva unutar penisa koje uzrokuje njegovu zakrivljenost i bolne erekcije“, objašnjava dr Šusterman.

Pejronijeva bolest može da bude rezultat povreda penisa tokom seksa, sportske aktivnosti ili nekog udarca, a pod kožom penisa može de osećati kvržica ili zadebljano tkivo. Najčešće se leči medikamentima i operacijom koja smanjuje zakrivljenost i vraća funkciju, prenosi 24sata.hr.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram