Da li ćeš ako spavaš na stomaku sanjati seks?

Foto:shutterstock

Mit ili istina?

Piše Sofija Mirčetić

Prema studiji koju je sproveo Kalvin Kai-Čing Yu sa Shue Yan Univerziteta, u nekoj meri je moguće da naš položaj spavanja utiče na naše snove.

Rezultati studije objavljeni su prošle nedelje i zasnovani su na istraživanju sprovedenom na 670 studenata, uglavnom ženskog pola. Mereni su parametri kao što su intenzitet sna, učestale teme snova i karakterne osobine. Takođe, uzeto je u obzir koliko često spavaju sa licem na dole ili gore.

Oni koji spavaju licem na dole imaju veće kotiranje na DMS skali (Dream Motif Scale), i u njihovim snovima se češće pojavljuju motivi seksa. Zaključak je da položaj u kom spavamo ima uticaj na sadržaj naših snova, pa se kod ovih osoba mogu javiti situacije da su vezani, zaključani ili da ne mogu da se pomere u snu.

Kai-Čing Ju tvrdi da spavanje licem na dole izaziva jače fizičke simptome, poput teškoće u disanju.

„Podsvest pokušava da da smisao, čak i iskoristi spoljašnje stimulanse“, rekao je za NBC News autor studije.

Foto: Shutterstock

Na taj način, ako spavamo licem na dole, težina, krevet i posteljina imaju jači uticaj na naše polne organe, što mozak automacki povezuje sa seksualnim snovima.

Kritike upućene studiji ističu da se mnogi ne sečaju snova, pa čak ni poze u kojoj su spavali, pa rezultati nisu relevantni. Drugi napominju da smo u snovima potpuno odsečeni od realnosti, pa položaj u kom spavamo nema uticaja na naše snove.

„Verujem da mozak u toku sna nije u potpunosti odsečen od realnosti i da u nekoj meri utiče na naše snove“, rekao je autor ovog istraživanja Kalvin Kai-Čing Ju.

***
Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram