Ovo je jedna stvar koju svaki par treba da uradi pred spavanje

Foto: Shutterstock

Mnoge ljude muči nesanica, što zbog zdravstvenih razloga, što zbog stresa izazvanog preteranim naprezanjem na poslu, lošim odnosima sa partnerom ili nekim drugim faktorima. Kako je moguće poboljšati kvalitet sna?

Stručnjaci nude nekoliko predloga. Oni smatraju da je poželjno da svako veče legnete u krevet u isto vreme, da spavate u zamračenoj sobi, ne jedete nekoliko sati pre odlaska na spavanje, smanjite unos kofeina i ne gledate mobilni telefon dok ste u krevetu.

U slučaju da ste u vezi i spavate s partnerom u istom krevetu, postoji još jedan efikasan metod za poboljšanje kvaliteta sna. Naime, prema razultatima jednog istraživanja ljudi bolje spavaju ako neposredno pre odlaska u krevet ili u dok su u samoj postelji čuju neku dobru vest.

To znači da je ponekad poželjno da se suzdržavate da svog partnera obavestite o nekoj lepoj stvari koja vam se desila prethodnih sati ili ga obradujete lepom vešću koju ste dobili u toku dana sve dok se oboje ne pripremite za spavanje. Nije nužno da to budu neke velike stvari, kao što je vest da ste dobili unapređenje ili da je bliska osoba koju oboje znate dobila dete, već mogu biti i sitnice, kao što su, na primer, kompliment koji ste dobili od šefa za dobro urađen posao ili iskorišćen popust za proizvod koji ste dugo hteli da kupite.

Da bi ovaj recept za kvalitetan san „upalio”, potrebno je da budete dobar slušalac i imate dovoljno strpljenja da razgovarate s partnerom u kasnim satima. Budući da je komunikacija između partnera jedna od najvažnijih stvari za stabilnost veze, trud koji uložite u ovu aktivnost će vam se višestruko isplatiti.

Izvor: Aktivni.si