Ana Karina: Kako me je zlostavljao Žan-Lik Godar

Ana Karina; Foto: Jean Luc Godard /EIA/Unidex / AFP / Profimedia

Čuvena glumica Ana Karina je tri godine pre smrti dala veliki intervju magazinu W u kom je otkrila kako je izgledao njen odnos sa Žan Lik Godarom.

Ana Karina je francuska glumica danskog porekla i poznata je po ulogama u filmovima Žan-Lika Godara. On joj je bio i životni partner 60-ih godina prošlog veka, a odnos koji su imale se otvorio poput Pandorine kutije u pomenutom intervjuu.
Godar je Anu prvi put video u reklami kada je imala samo 17 godina. Pozvana je na kasting za film „Do poslednjeg daha“ i tu je tražio da maloletna Karina snimi neke scene gola što je ona odbila.

„Primetio me je u reklami za Palmolive sapun. Mislio je da sam bila gola u reklami jer sam ležala u peni, ali sam ispod ipak nosila kupaći kostim. Bila sam maloletna, nisam ni to smela, ali niko me nije pitao“, rekla je Ana koja je nakon toga ipak snimila prvi film sa poznatim režiserom. Od tada mu je postala muza, a onda i supruga.

Ana i Žan-Lik Godar; Foto: Athos Films / Chaumiane / Filmst / AFP / Profimedia

„Imao je 10 godina više od mene. Bio je jako čudan. Otišao bi po cigarete i vratio bi se tri nedelje kasnije. U to vreme sam morala da sedim pored telefona i čekam poziv, nije postojao drugi način da stupimo u kontakt. Bilo je mnogo komplikovanije nego danas… Bilo je teško, a ja sam bila mlada, nisam imala ni 21 godinu, Godar je tada imao 30. Znam da nije hteo da me povredi, ali jeste. Nikada nije bio tu, nikada se nije vraćao, nikada nisam znala gde je. Dovodio me je do ludila“, otkrila je Karina.

Kada su intenzivno počeli da rade zajedno, Ana kaže da ju je Godar tretirao gore nego sve ostale članove ekipe. Na snimanjima je postajao stranac, mislio je samo na posao i režiju.

Ubrzo posle venčanja, Karina je imala spontani pobačaj. Godar ju je pronašao u zajedničkom stanu u Parizu „u jako lošem stanju, prekrivenu krvlju“. Fetus je bio mrtav već tri nedelje. Ni u periodu koji je usledio, Godar se nije pokazao kao brižan i pažljiv muž.

Pročitajte još:

U novembru 1961. Karina je saopštila Godaru da ga napušta i da će se udati za glumca Žaka Perina. Godar je tada demolirao ceo njihov stan i uništio Karinine stvari, uključujući i plišane igračke, samo garderobu nije, jer bi ga to „previše povredilo“. Kada je otišao, Ana je navodno uzela prekomernu dozu barbiturata. Pronašao ju je Perin. Pričalo se da je to bio jedan od dva pokušaja samoubistva u braku sa Godarom.

Dok se oporavljala, Godar je potražio Perina. Plan je bio da to kome će Ana pripasti reše kockom. Počeli su partiju pokera, ali su ih paparaci prekinuli. Godar nije osvojio nazad suprugu, ali su se on i Karina ipak pomirili. U njegovom sledećem filmu „Vivre sa vie“ ona je za kaznu igrala ženu koja napušta supruga, postane prostitutka i završi mrtva.

Umeo je da bude i nasilan. Jednom, kada ga je posetila na setu u Rimu, otišli su zajedno u noćni klub.
„Neko me je pozvao da igram. Otišla sam i kada sam se vratila, Godar me ošamario pred svima jer sam plesala s drugim muškarcem. Nisam bila ljuta, to je bio dokaz njegove ljubavi. Poljubila sam ga jer mi je dokazao da me voli“ – ispričala je svojevremeno za „Film maker“ magazine.

Godarov odnos prema njenoj karijeri se uglavnom svodio na „ćuti i budi lepa“, a svim sredstvima se borio da ne glumi u filmovima drugih stvaralaca. Iako nije blagonaklono gledala na njegovu ljubomoru, čeznula je za pažnjom, a dobijala ju je jako retko. Kada bi osetila iskru Godarove strasti bila je zahvalna, uprkos tome što je ta strast bila pomešana s agresijom.

Na kraju ga je ostavila. Čak 20 godina posle razvoda zajedno su se pojavili u jednoje televizijskoj emisiji. „Može li čovek da bude srećan posle svega“, pitao ih je voditelj. „Može, ali na drugačiji način“, odgovorila je Ana, a onda je Godar uskočio: „Mislim da može da bude i mnogo srećniji.“ Karina je napustila snimanje pre nego što je završio rečenicu. Posle toga više nikada nisu progovorili.

 

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram