5 velikih mitova o ljubavi, seksu i muškarcima koje hitno treba da zaboraviš

keri
Foto: New Line Cinema/Hbo/Village Roadshow/Kobal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kažu da najveći problemi nastaju zbog naših očekivanja. A šta kada su ta očekivanja potpuno nerealna jer su ti 'usađena' otkad znaš za sebe? Muškarci su manje emotivni ili razmišljaju samo o seksu? Da li je stvarno tako?

Postoje neke vrlo proširene ideje o muškarcima koje se usađuju u naš mozak još u mladim danima, a zapravo bi bilo mnogo bolje da u njih nikad nismo poverovale. Naime, neki od ovih mitova prilično su štetni i uzrok su nerealnih očekivanja u vezama. Mnoge od njih pokupile smo iz ženskih magazina, romantičnih filmova, ali i usmeno – od prijateljica i starijih članica porodice za koje smo verovale da su sigurno i iskusnije. Ali baš kao što mi žene ne volimo da nas stavljaju u „fioke“ i da se stvari generalizuju, tako je i muškarcima toga preko glave.

Vreme je da se sruše dosadni mitovi o muškarcima.

Muškarci su zavisni od seksa

Ne samo da muškarci nisu zavisni od seksa (osim onih koji imaju taj konkretni psihički problem kojima onda treba stručna pomoć), nego je, baš suprotno, ženski libido čak i jači od muškog. Nakon što prođu adolescenciju, njihova želja za seksom zapravo počinje da pada, dok je kod nas žena libido obično uravnotežen od puberteta sve do menopauze. Dakle, to da muškarci žele (i treba im) seks više od žena velika je laž, a poverovali smo u nju samo zbog nametnutih društvenih normi.

Muškarci su manje emotivni

Dečaci ne plaču, zar ne? Od malih nogu, muškarce uče kako je pokazivanje osećanja za devojčice, dok su ‘pravi muškarci’ uvek jaki. Kad se malim dečacima stalno iznova brani da iskazuju svoja osećanja tuge ili zabrinutosti, oni će poslušati, ali istina je da ta osećanja neće nestati. Samo će biti potisnuta, a to nikako ne sluti na dobro. Pritom osećanje tuge je jedno od najljudskijih osećanja. Plakanje i pokazivanje ranjivosti način je na koji se nosimo s negativnim situacijama – i to zdrav i poželjan način jer nam pomaže da se utešimo, oslobodimo stresa i nakon toga osećamo bolje. Takođe, pokazivanje ranjive strane smatra se nečim što je rezervisano samo za takozvani ‘nežniji pol’ (već ovaj termin je vrlo toksičan). Ali, u ljudskoj je prirodi biti ranjiv, a pokušaj da se ljudska priroda negira ne može dati dobre rezultate.

Samo savršen muškarac zaslužuje tvoju pažnju

U fazi zavođenja, žena je princeza koju on, poput hrabrog viteza, treba da oslobodi. Pritom, ona igra pasivnu ulogu, dok je on hrabar junak bez mana – u slučaju da se ipak pokaže kako je obično ljudsko biće, nije vredan princezine pažnje. Vreme je da zaboravimo na ovu štetnu bajku. Niti smo mi princeze, niti su oni prinčevi na belom konju – i ne, ‘pravi muškarac’ (šta god to značilo) ne mora da te drži kao malo vode na dlanu. Veza mora da bude ravnoteža između međusobnog poštovanja i ljubavi u kojem su oba partnera ravnopravna. Ako imaš sina, razmisli kakvu bi ženu poželela za njega – razmaženu i nesigurnu princezu pred kojom mora da klekne kako bi dobio njenu ruku ili samopouzdanu, snažnu ženu koja će voleti i sebe i njega?

Muškarce privlače samo žene s određenim tipom tela

Odnosno, samo žene koje imaju velike grudi, uzan struk i nešto veću, oblu zadnjicu. Ali kako takvih žena nema dovoljno, zadovoljiće se s i onima koje izgledaju manje idealno. U tom smislu, mogli bismo tvrditi i kako žene vole samo visoke crnokose muškarce s nabildovanim torzom. Nekima se sviđaju takvi, druge vole mršave, a ima i onih kojima ne smeta koji kilogram viška – naprotiv. Istina je da evolucijski gledano muškarce više privlače žene tanjeg struka i širih kukova jer ih podsvesno doživljavaju kao plodnije, ali u međuvremenu smo se razvili u toliko više od samo životinja koje žele da se razmnožavaju. Zato, ne brini, tvoje male grudi, ravna guza i široka ramena nemaju veze s tim hoćeš li mu biti atraktivna. Baš kao i muško, žensko telo dolazi u svom oblicima i veličinama – s dobrim razlogom. A oblika tela ima koliko i različitih ukusa, piše zena.net.hr.

Kad nađeš onog pravog, sve će doći na svoje mesto

Ah, mit o ‘onom pravom’… Ova je ideja nastala iz popularne kulture i verovanja u srodne duše, ali u stvarnosti stvari stoje sasvim drugačije. Da bismo ostvarili dobru i srećnu vezu treba da počnemo od sebe. Vreme je da napustimo štetnu misao kako nam treba neko drugi ko će nas dopuniti, neko ko će nas voleti kako bismo bili srećni. Baš obrnuto, početak svega je ljubav prema sebi. Tek iz ljubavi i poštovanja koje osećamo za sebe možemo voleti i nekog drugog. Istovremeno, tek kada smo dovoljno zreli da znamo ko smo zapravo, šta želimo, a šta ne, možemo pronaći osobu s kojom ćemo imati ravnopravnu vezu koja počiva na ljubavi i međusobnom uvažavanju, umesto zavisnosti i očekivanja da će partner zadovoljiti naše potrebe, popuniti naše praznine i izlečiti naše rane. To je, naime, prvenstveno naš posao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram