260 žena iz Srbije odgovorilo iskreno: Šta ubija ljubav

Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia/Pritnscreen/Facebook

Oktrili smo najopasnije ubice ljubavi.

Šta je to što uništava ljubav?

Nedavno sam čitala tekst o tome da je prema podacima Zavoda za statistiku broj sklopljenih brakova dosta porastao, što me je na trenutak jako obradovalo, ali odmah ispod je stajala poražavajuća informacija – sa porastom brakova, porastao je i broj razvoda. To me je navelo na razmišljanje zbog čega ljubavi pucaju, s obzirom na to da prema statistikama razvodi nastupaju u prve četiri do najdalje desete godine. Postavlja se pitanje da li ulazimo u brak nesmotreno ili ipak naš prirodni socijalni gen bledi i sve više postajemo jedinke, dovoljne same sebi.

Sećam se saveta jedne bake koju sam slučajno srela u šetnji, ona mi je ispričala svoju ljubavnu priču: Studirala je ekonomiju, muž arhitekturu, venčali su se tokom studija, nakon što je zatrudnela. Verovala je u njega i pružila mu svu podršku da diplomira, u čemu je i uspeo. Ona ipak nije završila studije, ali kaže da nikada nije zažalila. Danas bi malo koja devojka pristala na takvu vrstu žrtve, i verujem da je obrazovanja danas značajno bitnije, ali to i nije poenta ove priče.

Ono što mi je ona naglasila tada bilo je: „Vi deco ne znate šta je tolerancija, to se izgubilo. Mi smo umeli da se slušamo i razumemo, a danas se razvodite posle prve svađe.“

Kad pogledam oko sebe nažalost jedva na prst jedne ruke mogu da navedem (srećno) udate žene ili devojke koje se mogu pohvaliti ozbiljnim vezama, zašto je to tako i šta je to što tera ljubav da leti kroz prozor, pitala sa, vas u anketi na Fejsbuk stranici Zadovoljne.

I deluje mi da vas je ova tema posebno inspirisala, sa više od 260 odgovara mogao bi se napisati jedan dobar priručnik za brak, a odgovori koji se u najvećem broju ponavljaju su Nepoverenje, Nepoštovanje i Laž.

Nekako jedno vuče drugo, a drugo treće, ili obrnuto, ali ove tri nesreće idu zajedno i teško ih je razdvojiti. Ipak, najčešće treba da krenemo od sebe i menjamo šta možemo ili želimo, a jedna Marija je to ovako objasnila: „Nepoštovanje, bilo da čovek ne poštuje sam sebe ili partnera.“ Možda savet koji svima može biti od pomoći.

Na temu tri najveće ubice ljubavi, nizali su se i mnogi drugi povezani komentari, poput:

„Neposvećenost, nedostupnost, nepažnja, odsutnost, nelojalnost i odsutnost komunikacije!“

„Nepoštovanje, izdaja, laži, izgubljeno poverenje“

„Nepoverenje, ljubomora, odsustvo komunikacije i volje da se neguje ljubav.“

„Laž najviše!“

„Manjak poštovanja i tolerancije.“

„Neiskrenost i nedostatak komunikacije.“

„Nedovoljna posvećenost, laž, odustajanje bez borbe, odsustvo svesti da je ljubav dragocena i da je treba negovati i čuvati.“

Jedna od već spomenutih komponenti koja je zauzela posebno mesto među komentarima je ljubomora – a ništa ne pokrene svađu kao crv sumnje, osnovan ili ne.

„Laž, ljubomora, mešanje familije, nepoštovanje, nerazumevanje, nedovoljna posvećenost i to skupljaš u sebi, pa pukneš i kažeš ajde zdravo.“

„Ljubomora i nepoverenje“

„Ljubomora i neverstvo“

A mislim da smo svi svesni da uz sve ovo, novac igra jedan od ključnih faktora, svađe oko para su tačka pucanja mnogih parova, što su potvrdili i mnogi drugi parovi:

„Besparica“

„Pare, i kada ih ima, a i kada ih nema.“

Komunikacija i način na koji partneri razgovaraju zapravo i predstavlja način na koji svakodnevno održavate ljubav i poštovanje:

„Ružne reči, džaba izvini, oprosti. Dok ima poštovanja ima i ljubavi.“

„Tišina“

Bilo je i duhovitih komentara, koji možda zapravo i nisu smešni, već surovo realni i glase:

„Svekrva“

„Onaj što je blokiran na Instagramu“

„Jelena nokti“

„Pranje sudova“

„Društvene mreže“

Naglasili ste da i ne treba da zaboravimo da činimo brak interesantnim i zanimljivim, i da mirna luka ne znači jednako dosada:

„Monotonija“

„Jednoličnost“

„Zajednički život“

„Brak“

Neki od komentara su glasili da pravu ljubav ništa ne može da ubije, ali bilo je i onih koju se se pitali šta je to zapravo ljubav u današnje vreme.

Apstraktna imenica svakako, svako od nas ima svoju definiciju davanja i pružanja ljubavi, ali je neminovno da gore pomenuti komentari mogu da budu mali podsetnik šta je ono što treba da izbegavamo kako bismo je sačuvali.

Bonus video: Tri horoskopska znaka koja će danas rizikovati sve za ljubav

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram